Villkor för att erhålla dagpenning

För att få inkomstrelaterad dagpenning ska du uppfylla två villkor: medlemsvillkor och arbetsvillkor. Nedan förklarar vi vad dessa villkor innebär och hur de beräknas.

Medlemsvillkor

För att få inkomstrelaterad dagpenning ska du ha varit medlem i arbetslöshetskassan i minst 12 månader innan du blev arbetslös eller permitterad. Du ska också uppfylla arbetsvillkoret under medlemstiden.

Exempel. 
Du har gått med i arbetslöshetskassan den 15.4.2024. Ditt medlemsvillkor uppfylls den 14.4.2025 och du kan ansöka om inkomstrelaterad dagpenning från och med den 15.4.2025, förutsatt att du uppfyller övriga villkor.

Om du har bytt arbetslöshetskassa, inkluderas också medlemstiden i den föregående kassan om du har anslutit dig till den nya kassan inom en månad efter att du gick ur den föregående kassan. 

Om du inte uppfyller medlemsvillkoren, kan du ansöka om grunddagpenning eller arbetsmarknadsstöd hos FPA. När du uppfyller medlemskaps- och arbetsvillkoren ändras utbetalaren av din dagpenning och du övergår till att ansöka om dagpenning hos kassan.

Arbetsvillkor

Arbetsvillkoret baseras på den lön du har fått utbetald. Arbetsvillkoret är uppfyllt när du har fått tillräcklig lön under 12 kalendermånader.  

  • Kalendermånaden inkluderas om minst 930 euro har betalats ut i lön under månaden.
  • Om din månadslön ligger mellan 465–929,99 euro, räknas en halv arbetsvillkorsmånad för den aktuella månaden.
  • Endast inkomst som har utbetalats för lönearbete för vilka lagstadgade avgifter och skatter har betalats, kan räknas in i arbetsvillkoret.
  • I arbetsvillkoret räknas endast sådan lön in som har utbetalats enligt kollektivavtalet eller lagen. Lägsta månadslön för heltidsarbete enligt lagen om utkomstskydd för arbetslösa är 1 430 €.
  • Arbetsvillkoret ska uppfyllas under granskningsperioden på 28 månader som föregår arbetslösheten eller permitteringen. Arbetet behöver inte vara kontinuerligt utan kan bestå av flera olika arbetsperioder och olika arbetsuppgifter.
  • Granskningsperioden kan förlängas exempelvis på grund av familjeledighet eller sjukdom (högst sju år). 

Exempel: 
Personen har arbetat heltid i 11 månader. Hen har fått mer än 930 euro i lön varje månad. Personen har sedan dess arbetat deltid och har fått 600 euro i lön för två månader. Hen har ackumulerat 11 hela och två halva arbetsvillkorsmånader, och uppfyller därmed villkoret om 12 månaders arbetstid.

Ackumulering av arbetsvillkor för tiden före 2.9.2024

Arbetsvillkoret ackumuleras på ett annat sätt för arbete som har utförts före den 2.9.2024. 

  • Fram till 1.9.2024 ackumuleras arbetsvillkoret för varje sådan kalendervecka under vilken du har arbetat minst 18 timmar.
  • Löneutbetalningsdagen har ingen betydelse.
  • Arbetsveckor fram till 1.9.2024 omvandlas till månader så att fyra veckor motsvarar en månad. Av de återstående veckorna utgör tre veckor en månad, och en eller två veckor en halv månad som ackumulerar arbetsvillkoret för inkomstrelaterad dagpenning.

Fram till den 1.9.2024 uppfylls arbetsvillkoret när du före arbetslösheten eller permitteringen har arbetat minst 26 veckor (dvs. 6 månader) under en granskningsperiod på 28 månader. Alla de kalenderveckor under vilka du arbetat minst 18 timmar i veckan och varit medlem i kassan räknas in i arbetsvillkoret.  
 

Datum då arbetsvillkoret uppfylls

Som regel uppfylls arbetsvillkoret i slutet av den tolfte kalendermånaden som inkluderas i arbetsvillkoret. Åläggandet av självrisktiden och utbetalningen av den inkomstrelaterade dagpenningen kan då börja från början av följande kalendermånad. I undantagsfall, om ditt arbete upphör och du registrerar dig som arbetslös arbetssökande i mitten av den 12:e kalendermånaden som räknas in i arbetsvillkoret, kan åläggandet av självrisktiden och utbetalningen av den inkomstrelaterade dagpenningen börja redan i mitten av den 12:e månaden.
 

Förlängning av granskningsperioden

Det går att räkna in månader i arbetsvillkoret för en period som är längre än 28 månader (det vill säga 2 år och 4 månader) om du har varit borta från arbetsmarknaden på grund av ett arbetskraftspolitiskt godtagbart skäl. Den vanliga granskningsperioden på 28 månader kan förlängas med upp till 7 år, t.ex. av följande skäl

  • heltidsstudier
  • föräldraledighet
  • vård av barn som är under 3 år
  • värnplikt eller civiltjänst
  • sjukledighet eller rehabiliteringsstöd.


Även om du befinner dig på arbetsmarknaden går det att förlänga din granskningsperiod om du deltar i sysselsättningsfrämjande service eller får partiell sjukdagpenning.

Lön som utbetalats för en längre period än en månad avvikande från den sedvanliga lönebetalningsperioden

Om du under en kalendermånad utbetalas lön för längre tid än en månad, fördelas inkomsten så att den påverkar lika många månader som för vilka arbetsinkomst har betalats. Fördelningen av lönen förutsätter också att löneutbetalningen har avvikit från den sedvanliga löneutbetalningsperioden. 

Exempel.  
Du har arbetat under tiden 1.10.–30.11. och din lön på 4 000 euro för hela anställningsperioden har utbetalats den 30.11. Inkomsten fördelas så att 2000 euro av inkomsten påverkar i oktober och 2000 euro av inkomsten påverkar i november. Lönen på 2000 euro överstiger eurogränsen 930 euro och så två månader tjänas in i arbetsvillkoret.

Resultatbaserad lön som har tjänats in för en längre period än en månad

Om du får resultatbaserad arvode eller lön (t.ex. resultatpremie, bonus, provisionslön) som betalas för en längre period än en månad, lönen eller arvodet fördelas så att den påverkar de kalendermånader under vilka den har tjänats in.
 
Försenad lön på grund av dröjsmål som beror på arbetsgivaren

Om din arbetsgivare betalar din lön för sent exempelvis på grund av fel i lönebetalningssystemet, insolvens eller annan orsak, hänförs lönen så att den påverkar den månad som den hör till. 

Sjukdomstid med nedsatt lön

Till arbetsvillkoret räknas inte 

  • lön för arbete som du utfört medan du fått partiell sjukdagpenning
  • sänkt lön för sjukdomstid (t.ex. 2/3 lön). 

Arbetstidsbank

Lön eller ersättning som grundar sig på arbetstid som har överförts till en arbetstidsbank räknas inte in i arbetsvillkoret när arbetstiden överförs till arbetstidsbanken. Lön för ledighet som tas ut från arbetstidsbanken räknas däremot in i arbetsvillkoret när ledigheten tas ut och lönen betalas. En penningersättning som lyfts från arbetstidsbanken räknas inte under några omständigheter in i arbetsvillkoret.

Arbete som lärare

Om du undervisar vid en läroanstalt ackumuleras arbetsvillkoret fram till den 1.9.2024 av de kalenderveckor under vilka arbetstiden har varit minst hälften av den lägsta veckovisa undervisningstiden för en heltidslärare inom det aktuella utbildningsområdet. Vanligen är denna så kallade gräns för heltidsanställning 16 timmar i veckan vilket betyder att alla veckor med minst 8 timmar arbete kan räknas in i arbetsvillkoret.  

Från och med den 2.9.2024 tillämpas inte längre undantaget för undervisningsarbete och arbetsvillkoret ackumuleras enligt huvudregeln på grundval av den lön som betalats ut under kalendermånaden. 

Arbete inom familjeföretag

Om du arbetar i ett företag som ägs av din make/maka men du själv inte har ägandet av företaget betraktas du i arbetslöshetsskydd som löntagare. 

Från och med den 2.9.2024 ackumulerar arbete inom familjeföretag arbetsvillkoret på samma sätt som annat lönearbete. Du kan dock inte kombinera arbete i familjeföretaget med annat arbete som löntagare förrän du har tjänat in hela 12 månaders arbetsvillkor under tiden efter den 1.9.2024. Före detta datum ska hela arbetsvillkoret alltså uppfyllas antingen i ett vanligt lönearbete eller i ett familjeföretag.

Lönesubventionerat arbete som har inletts senast 1.9.2024

När du har ett lönesubventionerat arbete som har inletts senast den 1.9.2024 ackumulerar arbetet arbetsvillkoret endast med 75 %. Du kommer också att omfattas av det gamla arbetsvillkoret på 26 veckor. Detta betyder att du ska arbeta med lönesubvention minst 35 veckor för att uppfylla arbetsvillkoret på 26 veckor. Om du har blivit sysselsatt enligt sysselsättningsskyldigheten dvs. att du är minst 60 år när arbetet börjar, uppfylls arbetsvillkoret med 100 % också för lönesubventionerat arbete. Förutsättningen är att sysselsättningsskyldigheten har uppstått senast den 1.9.2024.

Lönesubventionerat arbete som har inletts 2.9.2024 eller efter det

I fortsättningen ackumulerar lönesubventionerat arbete arbetsvillkoret endast i få fall. Lönesubventionerat arbete som har inletts den 2.9.2024 eller efter det räknas in i arbetsvillkoret endast om lönesubvention har beviljats för att anställa en person med nedsatt arbetsförmåga eller en långtidsarbetslös person som fyllt 60 år.  Arbetsvillkoret börjar ackumuleras först efter 10 månaders arbete och även då endast 75 % av avlönade månader räknas in i arbetsvillkoret. För att uppfylla arbetsvillkoret med lönesubventionerat arbete måste du alltså arbeta i minst 26 månader med lönesubvention (först 10 månader för att lönesubventionerat arbete ska börja ackumulera arbetsvillkoret och sedan 16 månader, varav 75 %, dvs. 12 månader, räcker för att uppfylla arbetsvillkoret). Därutöver förutsätts att anställningsförhållandet pågår utan avbrott.  

Om du har flera anställningar med lönesubvention beräknas ackumulering av arbetsvillkoret separat för varje anställningsförhållande. För varje lönesubventionerat anställningsförhållande som ordnas för att anställa en person med funktionsnedsättning eller en långtidsarbetslös person över 60 år beaktas 75 % vid beräkningen av arbetsvillkoret efter att lönesubventionerat arbete har pågått i 10 månader. Månader avrundas nedåt till närmaste fulla arbetsvillkorsmånad separat för varje anställningsförhållande.  

Den del av lönesubventionerat arbete som inte ackumulerar arbetsvillkoret förlänger 28 månaders granskningsperiod. 

Du kan också förlora det ackumulerade arbetsvillkoret om

  • Du arbetar som företagare på heltid i över 18 månader.
  • Du har utan ett godtagbart skäl varit borta från arbetsmarknaden i över sex månader.
  • Du inte går med i en ny arbetslöshetskassa inom en månad efter att du lämnat den föregående kassan.
  • Arbetslöshetskassan utesluter dig ur kassan (t.ex. på grund av obetalda medlemsavgifter). 

I ovan nämnda fall har du rätt till inkomstrelaterad dagpenning på nytt först när du har uppfyllt det nya arbetsvillkoret på 12 månader. I det nya arbetsvillkoret kan man inte överhuvudtaget ta hänsyn till det arbetsvillkor som du har samlat på dig före frånvaron, eftersom arbetsvillkorets nya granskningsperiod inleds när du börjar arbeta igen efter frånvaron.

Arbetsvillkoret kan uppfyllas på nytt genom deltidsarbete eller tillfälligt arbete samtidigt som du får jämkad dagpenning. Den kan också uppfyllas på nytt om du återgår till att ansöka om inkomstrelaterad dagpenning efter att ha haft ett arbete som ackumulerar arbetsvillkor.

När du uppfyller arbetsvillkoret på nytt under en granskningsperiod på 28 månader

  • omdefinieras nivån på din dagpenning på nytt
  • fastställs en ny självriskperiod för dig
  • börjar beräkningen av den inkomstrelaterade dagpenningens maximitid på 300/400/500 dagar från början
  • nollställs graderingen av en eventuell dagpenning och dagpenningen betalas återigen i sin helhet för de första 40 dagarna.

Om ditt arbetsvillkor inte uppfylls när du ansöker om dagpenning på nytt efter en arbetsperiod eller exempelvis efter familjeledighet, fortsätter vi att betala inkomstrelaterad dagpenning till dig på grundval av din tidigare rätt till inkomstrelaterad dagpenning så länge det finns dagar kvar av din maximitid.

Arbetsvillkoret kan ackumuleras normalt under sysselsättningsfrämjande service, exempelvis om du arbetar deltid under servicen. Om arbetsvillkoret uppfylls på nytt under självvalda studier eller arbetskraftsutbildning, börjar maximitiden för den inkomstrelaterade dagpenningen om från början efter att utbildningsperioden är slut.

Läs mera om maximitiden här

Tjänsten från Sotekassa som stöder din sysselsättning

Som medlem i arbetslöshetskassan kan du dra nytta av kassans nya tjänster som stödjer dig i ditt jobbsökande. Som ett första steg erbjuder arbetslöshetskassan dig utbildning i att söka jobb.

Läs mer om kassans tjänster!

Tid för ansökningsprocessen

Idag 1.5. behandlar vi ansökningar som har kommit till a -kassan

Första ansökan27.4.
Fortsatta ansökningar som jämkas28.4.
Övriga fortsatta ansökningar29.4.