Ansökan om dagpenning för permitteringstid

När du blir permitterad ska du anmäla dig som arbetslös arbetssökande hos arbetskraftsmyndighetens e-tjänst senast den första dagen du är permitterad. Jobbsökning ska hållas i kraft hela tiden, eftersom dagpenning endast kan betalas ut för den tid då din jobbsökning har varit i kraft.

Skicka in din ansökan om dagpenning elektroniskt via eTjänsten. Fyll i ansökan noggrant och bifoga nödvändiga bilagor till din ansökan. Vi har listat de vanligaste bilagorna på sidan Bilagor till ansökan om du är permitterad. Bristfälliga uppgifter kan fördröja handläggningen.

Om du inte vill sköta dina ärenden elektroniskt kan du be om en pappersansökan från arbetslöshetskassan eller själv skriva ut blanketten på Arbetslöshetskassornas Samorganisationens (TYJ) webbplats. Kassans postadress hittas på sidan Kontaktuppgifter.

Om du arbetar deltid och har fått dagpenning redan innan permitteringen börjar, skicka din ansökan i samma ansökningsrytm som du tidigare haft. Uppsägningen ändrar inte på något sätt din situation när det gäller din dagpenning.

Om du blir permitterad från heltidsarbete är det en bra idé att läsa följande anvisningar.
 

Du ska ansöka om dagpenning inom tre månader från den dag du vill att den ska betalas. Om din ansökan riskerar att bli försenad eftersom du inte har fått alla nödvändiga bilagor, kan du skicka in din ansökan utan bilagor och komplettera den senare.

Att vänta på ett utlåtande från arbetskraftsmyndigheten eller bilagor från till exempel arbetsgivaren är inte ett sådant särskilt vägande skäl som skulle utgöra grunden för att betala ut dagpenning trots att ansökan har lämnats in försenad.

Förmånen söks alltid retroaktivt. 

Skicka in din första ansökan om dagpenning via eTjänsten när du har varit permitterad i två veckor.

Undantag:

  • Om din permittering är kortare än två veckor kan du skicka din ansökan genast när permitteringen upphör.
  • Om din permittering är kortare än en månad ska du ansöka om dagpenning för hela perioden på en gång.

Om permitteringen genomförs genom att förkorta veckoarbetstiden (dvs. att du inte är permitterad en hel kalendervecka) ska du fylla i ansökan för hela kalenderveckor (måndag–söndag). Ange den faktiska situationen i din ansökan, dvs. välj ”permitterad” för permitteringsdagarna, ”i arbete” för arbetsdagarna (ange även antalet arbetade timmar) och ”ledig” för lediga dagar.  

Exempel: Du har blivit permitterad i tre dagar från tisdag till torsdag. Eftersom din permittering inte varar en hel kalendervecka är det fråga om permittering med förkortad arbetsvecka.  Fyll i ansökan från måndag till söndag. Du kan skicka din ansökan tidigast på söndagen.

Ansök om dagpenning medan du fortfarande är permitterad antingen 

  • i perioder om fyra kalenderveckor (måndag till söndag), eller
  • månadsvis (enligt kalendermånad eller till exempel från den 10. till den 9. i följande månad). 

Om du är helt permitterad och din första ansökan slutade på en söndag, är din ansökningsrytm i regel fyra veckor. I annat fall är din ansökningsrytm en månad. 

Om du arbetar deltid under din permittering, se nästa avsnitt.

Din följande ansökan kan du skicka tidigast på ansökningsperiodens sista dag

Om du inte har permitterats på heltid men din arbetstid har förkortats på grund av permitteringen eller om du under permitteringen arbetar för en annan arbetsgivare än den som har permitterat dig, bestäms ansökningsrytmen för dagpenning enligt löneutbetalningsrytmen.

  • Om löner utbetalas en gång eller två gånger per månad (till exempel den 15 och 31), skicka dina ansökningar månadsvis.
  • Om löner utbetalas i perioder om två eller fyra veckor, skicka dina ansökningar i perioder om fyra veckor.

Om permitteringen genomförs genom att förkorta veckoarbetstiden (dvs. att du inte är permitterad en hel kalendervecka) ska du fylla i ansökan för hela kalenderveckor (måndag–söndag). I situationer med förkortad arbetsvecka granskas arbetstiden per kalendervecka. Därför behöver vi uppgifter om dina arbetstider för hela veckan, även om din ansökningsperiod börjar eller slutar mitt i veckan.  

Om du arbetar under permitteringen, gör så här:

  • I din ansökan om dagpenning, ange alla dina arbetstimmar för varje arbetsgivare separat. Avrunda inte arbetstiden till närmaste hel- eller halvtimme.
  • Ange avlönade lokala lediga dagar, såsom söckenhelger och semesterdagar i din ansökan. 
  • Ange också alla oavlönade frånvarodagar i din ansökan. 

Vi behöver uppgifter om arbetade timmar bl.a. för att beräkna självrisken och för att kontrollera arbetstidsgränsen för den jämkade dagpenningen. Dessutom behöver vi uppgifter för att avgöra din rätt till förmånen. Du har inte rätt till dagpenning för oavlönade frånvarodagar som tas på eget initiativ.

Vi behandlar dagpenningsansökningar i den ordning de inkommit. Det är inte möjligt att skynda på handläggningen.

På arbetslöshetskassans webbplatsens framsidas finns aktuell information om handläggningssituationen. På sidan ser du ankomstdatum för den äldsta ansökan som väntar på handläggningen.

Om din ansökan är ofullständig eller vi behöver mer information för att behandla din ansökan, tar vi kontakt med dig när vi handläggningen av din ansökan har påbörjats. Vi kan slutföra behandlingen först när vi har fått alla nödvändiga tilläggsutredningar. Vi begär endast de kompletteringar som är nödvändiga för att behandla din ansökan.

Kassan kontaktar dig i första hand via ett meddelande som skickas genom den elektroniska tjänsten (eTjänsten). Kom dock ihåg att kontrollera att dina kontaktuppgifter på eTjänstens Mina uppgifter – Kontaktuppgifter är uppdaterade. Om dina kontaktuppgifter har ändrats, spara de ändrade uppgifterna i tjänsten.

När din ansökan har inkommit till kassan kan du följa dess status på eTjänsten. Till exempel, om din ansökan har status ”väntar på tredje part”, väntar vi på ytterligare information från arbetskraftsmyndigheten, FPA eller direkt från arbetsgivaren.

Tjänsten från Sotekassa som stöder din sysselsättning

Som medlem i arbetslöshetskassan kan du dra nytta av kassans nya tjänster som stödjer dig i ditt jobbsökande. Som ett första steg erbjuder arbetslöshetskassan dig utbildning i att söka jobb.

Läs mer om kassans tjänster!

Tid för ansökningsprocessen

Idag 1.5. behandlar vi ansökningar som har kommit till a -kassan

Första ansökan27.4.
Fortsatta ansökningar som jämkas28.4.
Övriga fortsatta ansökningar29.4.