Tidpunkt för början av dagpenningens utbetalning

Utbetalningen av dagpenning börjar efter självrisktiden men början av dagpenningen kan också skjutas upp på grund av andra omständigheter.

Utbetalningen av arbetslöshetsdagpenning kan alltid börja först efter självrisktiden oberoende av varför du ansöker om arbetslöshetsdagpenning. Om UF-Centret inte har beslutat om karens och du inte har gjort ett avtal om anställningens upphörande, räcker det att du bekantar dig med bestämmelser om periodisering av semesterersättning samt självrisktid.

När du blir arbetslös eller permitterad för första gången börjar utbetalningen av arbetslöshetsdagpenning efter en självrisktid som omfattar en period som motsvarar sju arbetslösa arbetsdagar. Självrisktiden ska uppfyllas under åtta på varandra följande kalenderveckor. En kalendervecka omfattar 5 arbetsdagar och således tar det över en vecka att uppfylla 7 dagars självrisktid. Självrisktiden börjar först efter eventuell periodisering av semesterersättning.

Om du arbetar under självrisktiden räknas dina arbetstimmar inte i självrisktiden. Självrisktiden räknas så att dina arbetstimmar dras av från den fulla arbetstiden. På så sätt beräknas dina arbetslösa timmar som ackumulerar självrisktiden. Självrisktiden uppfylls när dina arbetslösa timmar motsvarar sju fulla arbetslöshetsdagar.

UF-Centret kan besluta om karenstid under vilken arbetslöshetsdagpenning inte betalas ut. Karens är inte samma sak som självrisktid som nämns ovan. UF-Centret undersöker om personen kan anses ha haft en giltig orsak t.ex. till att uppsäga sig från arbetet eller till att vägra att ta emot arbete. Om upphörandet av arbetet beror på klandervärt förfarande bestäms en karens. Den vanliga självrisktiden uppfylls inte under karens utan självrisktiden fastställs först efter att karenstiden upphört.

För klandervärt förfarande fastställer UF-Centret karens vars längd är 30 eller 45 dagar. För upprepade förfaranden som är arbetskraftspolitiskt klandervärda kan man fortfarande förlora rätten till arbetslöshetsdagpenning tills vidare. 

Läs mera om karens på Jobbmarknaden.

Arbetslöshetsdagpenning kan oavsett karenstiden utbetalas för den tid under vilken man deltar i sysselsättningsfrämjande TE-tjänst. Sysselsättningsfrämjande service är t.ex. arbetskraftsutbildning och jobbsökarträning. Du kan läsa mera om sysselsättningsfrämjande service på arbetskraftsmyndighetens webbplats. 

Läs mera om att studera som arbetslös.

Läs mera om sysselsättningsfrämjande service.

I vissa fall kan du och din arbetsgivare tillsammans göra ett avtal om att anställningsförhållandet ska upphöra och att arbetsgivaren betalar en separat ersättning till dig. Om utbetalningen av ersättningen inte grundar sig på kollektivavtalet eller lagen har du inte rätt till arbetslöshetsdagpenning för den period vars lön ersättningen motsvarar. Den avtalade ersättningen periodiseras genom att dividera ersättningssumman med den månadslön som ligger till grund för din dagpenning. Läs mera om dagpenningens belopp.

Med separat ersättning avses inte semesterpenning, semesterersättning eller lön för uppsägningstid utan en separat ersättning som anknyter till avtal med arbetsgivaren. Ersättning kan ha olika benämningar, ibland kallas det för t.ex. stödpaket, engångsersättning, gyllene handslag.

Självrisktid ackumuleras inte under periodiseringen utan självrisktiden tas ut först efter periodiseringen. 

Tjänsten från Sotekassa som stöder din sysselsättning

Som medlem i arbetslöshetskassan kan du dra nytta av kassans nya tjänster som stödjer dig i ditt jobbsökande. Som ett första steg erbjuder arbetslöshetskassan dig utbildning i att söka jobb.

Läs mer om kassans tjänster!

Tid för ansökningsprocessen

Idag 1.5. behandlar vi ansökningar som har kommit till a -kassan

Första ansökan27.4.
Fortsatta ansökningar som jämkas28.4.
Övriga fortsatta ansökningar29.4.