Hakuohjeet ja lomakkeet

Päivärahan hakeminen ja hakurytmi

Kun jäät työttömäksi, ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi työvoimaviranomaisen asiointipalvelussa viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi. Työnhaku on pidettävä voimassa koko ajan, sillä päivärahaa voidaan maksaa vain ajalta, jolla työnhaku on ollut voimassa.

Lähetä päivärahahakemus sähköisesti eAsiointi -palvelun kautta. Täytä hakemus huolellisesti ja liitä hakemukseesi tarvittavat liitteet. Olemme listanneet yleisimmin tarvittavat liitteet sivulle Hakemuksen liitteet. Puuttuvat tiedot voivat viivästyttää käsittelyä.

Jos et halua asioida sähköisesti, voit pyytää paperisen päivärahahakemuksen työttömyyskassalta tai tulostaa Työttömyyskassojen yhteisjärjestön TYJ:n sivulta. Kassan postiosoite näkyy sivulla Yhteystiedot


Alla olevat ohjeet koskevat työttömäksi jääneitä. Jos sinut on lomautettu, lue päivärahan hakemisesta täältä

Päivärahaa tulee hakea kolmen kuukauden kuluessa siitä päivästä lukien, josta päivärahaa halutaan maksettavaksi. Jos hakemuksesi uhkaa vanhentua, koska et saa tarvittavia liitteitä koottua, voit lähettää hakemuksesi puutteellisena ja täydentää sitä myöhemmin.

Työvoimaviranomaisen lausunnon odottaminen tai liitteiden odottaminen esim. työnantajalta ei ole sellainen erityisen painava syy, jonka perusteella päivärahaa voitaisiin maksaa hakemuksen myöhästymisestä huolimatta.

Etuutta haetaan aina jälkikäteen. 

Lähetä ensimmäisen päivärahahakemuksesi eAsiointi -palvelun kautta, kun olet ollut työttömänä kaksi viikkoa

Poikkeukset:

  • Jos työttömyytesi kestää alle kaksi viikkoa, voit lähettää hakemuksen heti työttömyytesi päätyttyä.
  • Jos työttömyytesi kestää alle kuukauden, hae päivärahaa kerralla koko työttömyysjaksolta. 
     

Huomioithan, että jatkohakemusten hakurytmisi muodostuu pääsääntöisesti sen mukaan, mihin viikonpäivään ensimmäinen hakemuksesi päättyy. Hakurytmiin voi vaikuttaa myös työttömyysaikana tekemäsi työ. Lue lisää jatkohakemuksen lähettämisestä alta.  

Työttömyyden jatkuessa voit hakea päivärahaa 

  • neljän kalenteriviikon jaksoissa (maanantaista sunnuntaihin) tai 
  • kuukausittain (kalenterikuukauden mukaisesti tai esimerkiksi 10. päivästä seuraavan kuukauden 9. päivään).
     

Jos ensimmäisen hakemuksesi viimeinen päivä on sunnuntai, hakurytmisi on pääsääntöisesti neljä kalenteriviikkoa. Jos teet työttömyysaikana työtä, lue myös seuraava kohta.

Jatkohakemuksen voit tehdä eAsiointi -palvelussa aikaisintaan haettavan jakson viimeisenä päivänä.

Jos teet työttömyysaikana osa-aikatyötä tai keikkatöitä, hae päivärahaa palkanmaksurytmin mukaisessa rytmissä.

  • Jos palkkoja maksetaan kerran tai kahdesti kuukaudessa (esim. 15. ja 31. päivä), lähetä hakemukset kuukausittain (kalenterikuukausittain tai esim. kuun 10. päivästä seuraavan kuun 9.päivään).
  • Jos palkkoja maksetaan yhden, kahden tai neljän viikon välein, lähetä hakemukset neljän kalenteriviikon jaksoissa (maanantaista sunnuntaihin).

Lue lisää työn vaikutuksesta työttömyyspäivärahan määrään.

Työttömyyspäivärahaa ei makseta yli 2 viikkoa kestävän kokoaikatyön ajalta. 

Jos aloitat yli 2 viikkoa kestävän kokoaikatyön, täytä hakemus vain viimeiseen työttömyyspäivään asti ja liitä hakemukseesi kopio alkavan kokoaikatyön työsopimuksesta. Ilmoita pidemmistä työjaksoista myös työvoimaviranomaiselle.

Kun teet töitä työttömyyden tai lomautuksen aikana huomioi seuraavat asiat:

  • Ilmoita hakemuksessasi kaikki tekemäsi työpäivät. Merkitse työpäivien kohdalle myös työtunnit. Jos teet töitä useammalle työnantajalle, ilmoita työt työnantajittain. Älä pyöristä työaikaa lähimpään tasa- tai puoleen tuntiin. 
  • Ilmoita hakemuksessasi palkalliset vapaapäivät, kuten arkipyhät ja lomapäivät. Merkitse vapaapäivien kohdalle myös työtunnit, joiden perusteella vapaapäivän palkka on maksettu.
  • Ilmoita hakemuksessasi palkalliset sairauspäivät. Merkitse palkallisten sairauspäivien kohdalle myös työtunnit, joiden perusteella sairausajan palkka on maksettu.
  • Ilmoita hakemuksessasi myös kaikki palkattomat poissaolopäivät. Jätä työtuntisarake tyhjäksi. 
  • Jätä työttömien päivien kohdalla työtuntisarake tyhjäksi.

Tarvitsemme tietoja työtunneista esimerkiksi omavastuuajan laskemista ja sovitellun päivärahan työaikarajan tarkistamista varten. Lisäksi tarvitsemme tietoja etuusoikeuden ratkaisemiseksi. Omasta toiveesta otetun palkattoman poissaolopäivän ajalta ei ole oikeutta päivärahaan.

Ilmoita hakemuksessa myös kaikki hakujaksolle osuvat palkanmaksupäivät. Jos osa hakemusjaksolla tekemiesi töiden palkoista maksetaan vasta myöhemmin, ilmoita hakemuksessa myös arviosi tulevasta palkanmaksupäivästä.

Palkat vaikuttavat sen hakemusjakson päivärahaan, jonka aikana palkka maksetaan, riippumatta siitä milloin työ on tehty. Voit siten lähettää päivärahahakemuksen heti hakujakson päätyttyä eikä sinun tarvitse jäädä odottamaan tekemiesi töiden palkanmaksupäivää.

Jos osa-aikatyön tai osittaisen lomautuksen aikana pidät palkallista vuosilomaa, tulee myös loma-aika ilmoittaa hakemuksessa.

Merkitse loma päivärahahakemukseen ”palkallinen vuosiloma” -vaihtoehdon avulla. Merkitse lomapäiviksi joko maanantai – perjantai tai maanantai – lauantai -päivät sen mukaan kuluuko lomaasi viisi vai kuusi päivää viikossa.

Merkitse kullekin lomapäivälle työtuntien määrä sen mukaan, minkä työajan mukaista palkkaa sinulle maksetaan vuosiloman ajalta. Jos et tiedä minkä työajan mukaisena lomapalkka maksetaan, ilmoita lomapäivien työaika työsopimuksesi mukaisen työajan suuruiseksi.

Lomapalkkojen tiedot ilmoitetaan tulorekisteriin äärimmäisen harvoin siinä tarkkuudessa, jota työttömyyskassa tarvitsee. Liitä hakemuksiin kopiot niistä palkkalaskelmista, jotka sisältävät lomapalkkaa.

Jos hakujaksolla maksetaan lomapalkkaa loma-ajalta, joka jatkuu myös seuraavan hakujakson aikana tai myös erilliseltä lomajaksolta, jonka pidät myöhemmin, kirjaa hakemuksen lisätietoihin kaikki ne lomajaksot, jonka palkat on maksettu.

Esimerkki 1: Haet päivärahaa kalenterikuukausittain ja sinulle maksetaan 15.6. lomapalkka koko vuosilomasta, jonka pidät ajalla 26.6. – 23.7. Liitä kesäkuun hakemukseen kopio maksupäivän 15.6. palkkalaskelmasta, merkitse hakemuksen kalenteriosaan ”palkallinen vuosiloma” ajalle 26. – 30.6. ja ilmoita hakemuksen lisätiedoissa loman jatkuvan 23.7. asti. Ilmoita heinäkuun hakemuksessa ”palkallinen vuosiloma” ajalle 1. – 23.7.

Esimerkki 2: Haet päivärahaa kalenterikuukausittain ja sinulle maksetaan 15.6. lomapalkka vuosilomasta, jonka pidät kahdessa jaksossa 3. – 16.7. ja 7. – 20.8. Liitä kesäkuun hakemukseen kopio maksupäivän 15.6. palkkalaskelmasta ja ilmoita hakemuksen lisätiedoissa pitäväsi lomaa 3. – 16.7. ja 7. – 20.8. Ilmoita heinäkuun hakemuksessa ”palkallinen vuosiloma” ajalle 3. – 16.7. ja elokuun hakemuksessa ”palkallinen vuosiloma” ajalle 7. – 20.8.

Hae päivärahaa TE-palvelun ajalta kuten työttömänä ollessasi. Täytä hakemus samassa rytmissä kuin tavallisestikin (4 kalenteriviikon tai kuukauden jaksoissa).

TE-palvelun ajalta merkitse hakemuksen TE-palvelu tai koulutus, jos osallistut koulutukseen.
Jos olet palvelun aikana työssä, ilmoita hakemuksessa tekemäsi työpäivät, työpäivien työtunnit ja palkanmaksupäivä.
 
Opintojen aikaiset poissaolot
Jos olet poissa TE-palvelusta, ilmoita poissaolosta aina hakemuksessa. 

Päivärahaa ei makseta palvelujen poissaolopäiviltä, ellei poissaolon syynä ole oma sairaus, alle 10-vuotiaan lapsen sairaus (poissaoloa enintään neljän päivän ajan), työhaastattelu tai siihen rinnastettava syy, joka liittyy työllistymiseen. 

Kassa saa tiedot poissaolopäivistä jälkikäteen myös palvelun tuottajalta. Jos etuutta on maksettu aiheettomasti, se peritään takaisin.
 
Opintojen aikaiset loma-ajat 
Työvoimakoulutuksessa ja omaehtoisessa opiskelussa työttömyysetuus maksetaan myös poissaolopäiviltä, joten opintojen aikaisia yksittäisiä poissaoloja ei tarvitse ilmoittaa kassalle. Sen sijaan opintojen loma-ajoilta ei makseta kulukorvausta. Ilmoita opintojen loma-ajat hakemuksessa merkinnällä Loma (te-palvelut).

Käsittelemme päivärahahakemukset saapumisjärjestyksessä. Käsittelyn kiirehtiminen ei ole mahdollista. 

Kerromme ajankohtaisesta käsittelytilanteesta kassan verkkosivujen etusivulla. Käsittelyaikaseurannasta näet sellaisen vanhimman hakemuksen saapumispäivän, jonka käsittely ei ole vielä alkanut. 

Jos hakemuksesi on puutteellinen tai tarvitsemme lisätietoja voidaksemme käsitellä hakemuksesi, otamme sinuun yhteyttä, kun hakemuksesi on tullut käsittelyvuoroon. Voimme käsitellä hakemuksesi loppuun vasta, kun olemme saaneet kaikki tarvitsemamme lisäselvitykset. Pyydämme vain sellaisia lisäselvityksiä, jotka ovat välttämättömiä hakemuksesi käsittelyn kannalta. 

Kassa ottaa sinuun yhteyttä ensisijaisesti sähköisen asiointikanavan (eAsioinnin) kautta lähetettävällä viestillä. Muista kuitenkin tarkistaa kassalle ilmoittamasi yhteystiedot eAsioinnin kohdassa Omat tiedot – Yhteystiedot. Jos yhteystiedoissasi on tapahtunut muutoksia, tallenna muuttuneet tiedot palveluun.

Kun hakemuksesi on saapunut kassalle, voit seurata sen käsittelyvaiheita eAsiointi-palvelusta. Esimerkiksi jos hakemuksesi on tilassa ”odottaa kolmatta osapuolta” odotamme lisätietoja työvoimaviranomaiselta, Kelalta tai suoraan työnantajalta.

Sotekassalta palveluita, jotka auttavat sinua työllistymään

Työttömyyskassan jäsenenä voit hyödyntää kassan uusia palveluja, jotka tukevat sinua työnhaussa. Ensimmäisessä vaiheessa työttömyyskassa tarjoaa sinulle työnhakuun liittyviä koulutuksia.

Tutustu kassan tarjoamiin palveluihin!

Hakemusten käsittelyajat

Tänään 1.5. käsittelemme hakemuksia, joiden saapumispäivät ovat

Ensihakemukset27.4.
Soviteltavat jatkohakemukset28.4.
Muut jatkohakemukset29.4.