Dagpenning för permitteringstid

Hur arbetslöshetsdagpenning utbetalas för permitteringstid beror på ditt anställningsförhållande och hur permitteringen genomförts.

Permittering från deltidsarbete

Om du blir permitterad från deltidsarbete utbetalas arbetslöshetsdagpenning för permitteringstid på samma sätt som dagpenning för deltidsarbete – oberoende av ur permitteringen genomförs. Läs mera om jämkad dagpenning.
Enligt lagen om utkomstskydd för arbetslösa betraktas anställning som deltidsanställning om

  • arbetstiden enligt avtalet är högst 80 % av den fulla arbetstiden (arbetstiden är t.ex. 30 timmar i veckan)
  • någon minimiarbetstid inte har avtalats i arbetsavtalet (sk. nollavtal, arbetstiden t.ex. 0–40 timmar i veckan ELLER
  • minimiarbetstiden i avtalet är högst 80 % av den fulla arbetstiden (arbetstiden är t.ex. 20–40 timmar i veckan).

Permittering från heltidsarbete

Om du blir permitterad från heltidsarbete kan permitteringen genomföras på fyra olika sätt. Permitteringssättet påverkar utbetalningen av dagpenningen. 

När du med en gång permitteras för minst en kalendervecka betraktas permittering som heltidspermittering. När du är helt permitterad kan du få full dagpenning för permitteringsdagar

Exempel 1: Du blir permitterad från måndag till torsdag. Permittering varar inte en hel kalendervecka och det är alltså inte fråga om heltidspermittering utan permittering med förkortad arbetsvecka. 

Exempel 2: Du blir permitterad från tisdag till måndag i nästa vecka. Permitteringen varar en vecka men inte en hel kalendervecka (mån – sön) så det är inte fråga om heltidspermittering utan permittering med förkortad arbetsvecka. 

Exempel 3: Du blir permitterad från måndag till söndag. Permitteringen varar en hel kalendervecka och det är således fråga om heltidspermittering.

Exempel 4: Du blir permitterad från och med tisdag 6.8.24 för två veckor dvs. till och med måndag 19.8.24. Permitteringsperiod innehåller en hel kalendervecka (12. – 18.8.24) och således är det fråga om heltidspermittering.

När du under en kalendervecka har 1-4 fulla arbetsdagar och de andra dagar är du helt permitterad är det fråga om permittering genom att förkorta arbetsvecka. Om du permitteras med förkortad arbetsvecka kan du få full dagpenning för permitteringsdagarna om arbetstiden under permitteringsveckan inte överstiger 80 % av den fulla arbetstiden i veckan. Arbetstiden granskas enligt de utförda arbetstimmarna per varje kalendervecka.

Exempel 1: Du blir permitterad från tisdag till torsdag. Permitteringen varar inte en hel kalendervecka varför det år fråga om permittering med förkortad arbetsvecka. Måndagens och fredagens arbetstid överstiger inte 80 % av den fulla arbetstiden i veckan och således betalas full dagpenning för permitteringsdagarna.

Exempel 2: Du blir permitterad för 3 veckor och permitteringen genomförs så att du på måndagar och tisdagar jobbar en hel dag och är permitterad från onsdag till söndag. Det är fråga om förkortad arbetsvecka. Din arbetstid på måndagar och tisdagar inte överstiger 80 % av den fulla arbetstiden i veckan och således utbetalas full dagpenning för permitteringsdagarna. 

När din dagliga arbetstid har förkortats på grund av permittering är det fråga om permittering med förkortad arbetsdag. När du är permitterad med förkortad arbetsdag kan du få jämkad dagpenning för permitteringstiden. Löneinkomster som betalats under jämkningsperioden på fyra kalenderveckor eller en månad påverkar storleken av jämkad dagpenning. Villkoret för att få dagpenning är att antalet arbetstimmar som ligger till grund för lönen under jämkningsperioden är högst 80 % av den fulla arbetstiden under jämkningsperioden. 

Exempel 1: Du arbetar vanligt 7,5 timmar per dag 5 dagar i veckan. Du blir permitterad för tiden 1.8. – 30.9. så att din dagliga arbetstid är 5 timmar per dag dvs. 25 timmar i veckan. Det är fråga om permittering med förkortad arbetsdag.

För både augusti och september får du lön för totalt 110 arbetstimmar (5 timmar/dag x 22 dagar = 110 timmar). Lön utbetalas en gång i månaden, den sista dagen av månaden. Du kan få jämkad dagpenning för 1. – 31.8. och 1. – 30.9. Vid jämkningen av dagpenningen beaktas arbetsinkomsten som betalats under kalender¬månaden.

Om du på grund av permittering har både hela och förkortade arbetsdagar under en kalendervecka OCH du är permitterad med hela arbetsdagar innehåller permittering drag av både förkortad arbetsdag och förkortad arbetsvecka. Detta kallas för blandad permittering. 

Handläggningssättet under blandad permittering beror på hur din permittering har genomförts under din första ansökan om dagpenning. Om din permittering redan under den första ansökan har genomförts som blandad permittering, behandlas din ansökan som om du är permitterad med förkortad arbetsdag. Arbetstiden granskas alltså per jämkningsperiod. Om du i början av permitteringen har varit permitterad endast med förkortad arbetsvecka, granskas arbetstiden per kalendervecka tills permitteringen är avslutad.

Om du under permitteringen arbetar hos en annan arbetsgivare eller har inkomster från företagsverksamhet eller jord-/skogsbruk påverkar dina inkomster dagpenningens belopp.

Läs mera om jämkad dagpenning.

Tjänsten från Sotekassa som stöder din sysselsättning

Som medlem i arbetslöshetskassan kan du dra nytta av kassans nya tjänster som stödjer dig i ditt jobbsökande. Som ett första steg erbjuder arbetslöshetskassan dig utbildning i att söka jobb.

Läs mer om kassans tjänster!

Tid för ansökningsprocessen

Idag 1.5. behandlar vi ansökningar som har kommit till a -kassan

Första ansökan27.4.
Fortsatta ansökningar som jämkas28.4.
Övriga fortsatta ansökningar29.4.