Ansökans bilagor för permitterade

För permitterade behövs delvis olika utredningar bifogade till dagpenningsansökan jämfört med de som blir arbetslösa. Kontrollera noggrant de bilagor som krävs och skicka dem till kassan.

Kassan behöver de bilagor som anges nedan för att säkerställa, att du får den dagpenning du har rätt till. 

Även om det tar lite tid att skicka in bilagorna har vi gjort själva ansökningsprocessen så enkel som möjligt. Kassans sakkunniga fastställer de faktorer som påverkar dagpenningens storlek utifrån din ansökan, uppgifterna i inkomstregistret och de bilagor som du har lämnat in.

Genom att skicka in bilagorna tillsammans med din ansökan påskyndar du handläggningen av din ansökan.  
Observera att du inte behöver skicka utskrifter av uppgifterna från inkomstregistret. Kassan ser uppgifterna i inkomstregistret. Om kassan ber dig om lönespecifikationer har uppgifterna i inkomstregistret inte varit tillräckliga. 

Lämna in löneuppgifter till kassan för minst de senaste 12 månaderna som föregår permitteringen och uppfyller arbetsvillkoret. 

Läs mer om anställningsvillkor.

I vilka situationer ska lönespecifikationer inlämnas?

Arbetslöshetskassan får dina löneuppgifter direkt från inkomstregistret, men i många fall räcker inte uppgifterna i inkomstregistret till för att behandla din ansökan om dagpenning. Inkomstregistret ger till exempel inte alltid information om när lönen har intjänats, vilket är särskilt viktigt när ditt arbetsvillkor ackumuleras delvis före den 2.9.2024. Dessutom framgår det inte alltid i inkomstregistrets uppgifter om lönen innehåller lönedelar som inte kan beaktas vid beräkningen av arbetsvillkoret. Till exempel “annat betalt tillägg” är en typ av lönedel som kassan alltid behöver mer detaljerad information om.

Läs mer om vilka uppgifter som finns i inkomstregistret.

  • Arbetsavtal för alla anställningar som fortsätter under permitterings- eller arbetslöshetstiden (inklusive den anställning som du blev permitterad från).
  • Permitteringsmeddelande.
  • Lönespecifikationer för alla löner som utbetalas under permitterings– eller arbetslöshetstiden.
  • Lönespecifikation för permitteringsmånaden, om du under permitteringsmånaden fått lön för minst en dag. Vi behöver den faktiska lönespecifikationen, eftersom inkomstregistret vanligtvis inte visar de permitteringsavdrag som gjorts från din lön.
  • Det senast fastställda beskattningsbeslutet om du eller någon i din familj har företagsverksamhet eller inkomster från jord- eller skogsbruk under din permittering eller arbetslöshet. Skattebeslutet hittar du elektroniskt i skatteförvaltningens MinSkatt-tjänst.
  • Beslutet om pension eller annan förmån som du fått under din permittering och det senaste beskedet om förmånens storlek. (För följande förmåner krävs inget beslut: bostadsbidrag, barnbidrag och utkomststöd.)

Kassan behöver också ditt skattekort för att betala ut dagpenning. Läs mer om skattekort.

Om din lön inte baserar sig enbart på arbetstiden (t.ex. provisionslön, fakturering) ska rätten till förmån utredas noggrannare. 

  • Bifoga utöver arbetsavtal också arbetsgivarens utredning om vilken del av lönen redan före permitteringen har baserat sig på arbetstid och vilken del har baserat sig på provision
  • Du ska också lämna in ett intyg av din arbetsgivare om att din arbetstid övervakas

Under förkortad arbetsvecka (dvs. när du arbetar endast en del av veckan och inte hela kalenderveckan) är din rätt till dagpenning, t.ex. vid provisionsarbete, beroende på i vilken utsträckning förkortningen av arbetstiden och lönen kan sägas ha skett i samma proportion.

  • lönespecifikation för permitteringsmånaden om du under permitteringsmånaden har fått lön för minst en dag
  • lönespecifikationer för alla löner som utbetalats under ansökningsperioden, om du också jobbar för någon annan arbetsgivare än den som har permitterat dig
  • arbetsavtal, om du inleder en ny anställning under permitteringstiden.

Tjänsten från Sotekassa som stöder din sysselsättning

Som medlem i arbetslöshetskassan kan du dra nytta av kassans nya tjänster som stödjer dig i ditt jobbsökande. Som ett första steg erbjuder arbetslöshetskassan dig utbildning i att söka jobb.

Läs mer om kassans tjänster!

Tid för ansökningsprocessen

Idag 1.5. behandlar vi ansökningar som har kommit till a -kassan

Första ansökan27.4.
Fortsatta ansökningar som jämkas28.4.
Övriga fortsatta ansökningar29.4.