Här hittar du svar på de vanligaste frågorna gällande arbetslöshetsskydd.

Anmäl dig som arbetssökande senast den första dagen av arbetslösheten eller permitteringen på arbetskraftsmyndighetens service E-tjänster. Anmälningen kan också göras på förhand. Arbetslöshetsdagpenning kan utbetalas endast för den tid din jobbsökning är i kraft.

Läs sedan våra anvisningar på sidan Ansökan om dagpenning

Anmäl dig som arbetssökande senast på din första arbetslöshetsdagen på arbetskraftsmyndighetens service E-tjänster. Anmälan kan också göras på förhand.

Arbetskraftsmyndigheter ber dig att utreda orsaken till uppsägningen. Om arbetskraftsmyndigheterna anser att det inte finns ett godtagbart skäl till uppsägningen förelägger de en karens. För karenstiden har man inte rätt till arbetslöshetsdagpenning. Arbetslöshetsdagpenning kan utbetalas efter karens om du är fortfarande arbetslös och din jobbsökning är i kraft. 

Läs mera om karens.

Bekanta dig sedan med anvisningarna på vår sidan Ansökan om dagpenning

Din rätt till dagpenning granskas efter din ansökan kommer till behandling. På sidan Villkor för dagpenning kan du kontrollera hur arbete ackumulerar arbetsvillkor som är en förutsättning för arbetslöshetsdagpenning.

Du kan skicka dagpenningsansökan elektroniskt i vår eTjänsten.

Om du är medlem i arbetslöshetskassa ska du alltid ansöka om förmån hos arbetslöshetskassa. Utgående från din ansökan och dina utredningar granskar kassan om du uppfyllt arbetsvillkoret. Om du inte uppfyller villkor för inkomstrelaterad dagpenning får du ett skriftligt beslut om detta varefter du söker förmån hos FPA.

Medan självrisktiden pågår kan vi inte betala ut inkomstrelaterad dagpenning till dig. Självrisktiden införs högst en gång om året när du uppfyller arbetsvillkoret och maximala utbetalningstiden börjar om. 

Självrisktiden är sju arbetslösa arbetsdagar. En kalendervecka har 5 arbetsdagar, vilket innebär att självriskperioden på 7 dagar varar mer än en vecka.

Om du arbetar under självrisktiden beräknas självrisktiden utifrån antalet arbetslösa timmar.

Självriskperioden löper inte under periodiseringstiden för eventuell semesterersättning.

Läs mer om självrisktiden här.

Om du har semestrar som inte har tagits ut i slutet av ett heltidsarbete, får du semesterersättning från din arbetsgivare. Om du får semesterersättning för en heltidsanställning som pågått i över 2 veckor har du inte rätt till dagpenning för den period som semesterersättningen motsvarar din lön. Om t.ex. 3 veckors outtagen semester betalas som semesterersättning har du inte rätt till dagpenning under cirka 3 veckor efter att anställningen upphört. Detta kallas för periodisering av semesterersättningen.

Läs mera om periodisering av semesterersättning.

Semesterersättning som betalas för deltidsarbete och heltidsarbete som varat högst två veckor beaktas vid jämkningen av dagpenningen.

Din första ansökan om inkomstrelaterad dagpenning kan du fylla i på eTjänsten efter att du varit arbetslös eller permitterad i två veckor. Om din arbetslöshets- eller permitteringstid är kortare än två veckor kan du skicka din ansökan genast när arbetslösheten eller permitteringen avslutar.

Förmån sökas alltid i efterhand, dvs. ansökningsperiodens sista dag kan inte vara i framtiden utan ansökan kan längst fyllas i till och med innevarande dag. 

Om du har blivit arbetslös, läs närmare anvisningar på sidan Ansökan om dagpenning och ansökningsrytm.

Om du har blivit permitterad, läs närmare anvisningar på sidan Dagpenning för permitteringstid.

Efter den första ansökan ska fortsatta ansökningar fyllas i och skickas på eTjänsten i perioder om 4 kalenderveckor eller en månad. Förmån sökas alltid i efterhand. Följande ansökan kan skickas tidigast på sista dagen av ansökningsperioden.

Om du har blivit arbetslös, läs närmare anvisningar på sidan Ansökan om dagpenning och ansökningsrytm.

Om du har blivit permitterad, läs närmare anvisningar på sidan Dagpenning för permitteringstid.

Vi behöver bilagor för att utreda din rätt till dagpenning samt för att beräkna dagpenningens storlek. Vi vill att du får den dagpenning du har rätt till. 

Även om det tar lite tid att skicka in bilagorna har vi gjort själva ansökningsprocessen så enkel som möjligt. Kassans sakkunniga fastställer de faktorer som påverkar dagpenningens storlek utifrån din ansökan, uppgifterna i inkomstregistret och de bilagor som du har lämnat in. 

Genom att skicka in bilagorna tillsammans med din ansökan påskyndar du handläggningen av din ansökan.  

Begäran om tilläggsutredning skickas i främsta hand som meddelande till eTjänsten. Du får en anmälan per e-post när du har fått ett nytt meddelande till eTjänsten. Se till att du har ett gällande e-postadress på eTjänstens sida Mina uppgifter.

Om du är arbetslös, läs närmare anvisningar på sidan Bilagor till ansökan.
Om du är permitterad, läs närmare anvisningar på sidan Bilagor till ansökan om du är permitterad.

Du kan skicka bilagor tillsammans med din ansökan eller genom att välja Skicka bilagor på eTjänstens startsida.

Inkomstregistret är en nationell elektronisk databas som i första hand är planerad för skatteförvaltningens behov. De uppgifter som arbetslöshetskassor behöver är huvudsakligen frivilliga uppgifter som alla arbetsgivare inte anmäler till inkomstregistret. 

Läs mera om uppgifter som kassa får från inkomstregistret.

Kassans uppgift är utbetalning av dagpenning. Din uppgift är att fylla i ansökan och se till att du bifogat att nödvändiga bilagor till din ansökan. Genom att lämna in så noggranna utredningar som möjligt kan du säkerställa att din ansökan kan behandlas och dagpenning utbetalas utan begäran om tilläggsutredning. Om din ansökan saknar bilagor, vi ber om bilagorna från dig, inte från din arbetsgivare. Det är viktigt att du känner till den information som ligger till grund för behandlingen av din ansökan. 

På eTjänstens sida Inkomster och skatter kan du kontrollera om kassan har fått ditt senaste skattekort. Om skattekortet saknas, lämna in en kopia av ditt skattekort som bilaga eller beställ ett ändringsskattekort för förmåner på tjänsten MinSkatt

Arbetslöshetskassans förmåner (arbetslöshetsdagpenning, rörlighetsunderstöd och alterneringsersättning) är inte löneinkomst och förmåner beskattas annorlunda än löneinkomster. Läs mera på sidan Beskattning.

Om du är arbetslös och mottar ett deltidsarbete där din arbetstid är högst 80 procent av den fulla arbetstiden kan du få jämkad dagpenning. För att få dagpenning ska du vara arbetssökande på arbetskraftsmyndighetens tjänster och söka heltidsarbete också under deltidsarbete.

Läs mera om jämkad dagpenning.

Om du är i heltidsarbete och din arbetstid förkortas på ditt eget initiativ eller du tillsammans med arbetsgivaren kommer överens om att förkorta arbetstid, har du inte rätt till jämkad dagpenning.

Inkomster från deltidsarbete och tillfälligt jobb beaktas för den ansökningsperiod under vilken lönen har utbetalats oavsett när arbete har gjorts. Eftersom lön ofta utbetalas retroaktivt kan löneinkomster påverka annan period än den under vilken du arbetat.

Läs mera om jämkad dagpenning.

Vi strävar efter att genast behandla fortsatta ansökningar för de som är helt arbetslösa. Alla andra ansökningar strävar vi efter att behandla inom två veckor från ankomstdagen. Eftersom antalet ansökningar varierar från månad till månad bör du räkna med en handläggningstid på minst 1–2 veckor. Lagen förutsätter att vi ger dig ett beslut inom 30 dagar efter att vi mottagit ansökan, om vi har tillgång till alla nödvändiga uppgifter. 

Vi behandlar ansökningarna i ankomstordning. På våra webbsidor kan du kontrollera handläggningstiden av ansökningar. På sidan visas ankomstdagen för ansökningar som vi för tillfället handlägger. Handläggningsstatus av din egen ansökan kan du kontrollera på eTjänsten. 

När din ansökan har behandlats, får du ett betalningsmeddelande på sms. Se till att du har ditt telefonnummer uppdaterad på eTjänstens sida Mina uppgifter. 

Vi vill att du ska få din dagpenning snabbt och vi arbetar hårt för detta. Ibland får vi dock in väldigt många ansökningar på kort tid. Detta är särskilt vanligt vid månadsskiftet, eftersom många ansöker om dagpenning i perioder om en kalendermånad. Detta kan förlänga handläggningstiden eftersom handläggningen av ansökningarna kräver manuellt utredningsarbete. 

Vi behandlar alla ansökningar i ankomstordning. Kassan kan inte ge någon förtur eftersom vi vet att alla våra kunder väntar på sina pengar. Du kan påskynda handläggningen av din ansökan genom att fylla i den noggrant och skicka in alla bilagor utan separat begäran.

Det är alltid bra att vara beredd på 1-2 veckors handläggningstid trots att dina tidigare ansökningar skulle ha behandlats i några dagar. Du kan följa statusen för dina ansökningar i tabellen ”Handläggningstider för ansökningar” längst ner på varje sida.

Så snart din ansökan har behandlats visas statusen “Klar” för handläggningen av din ansökan på sidan ”Uppföljning av handläggning av ansökningar” i avsnittet ”Uppföljning av ansökan” i eTjänsten. På eTjänstens startsida visas rubriken “Nästa utbetalning”, under vilken kommande betalningsdatum, period som betalningen avser samt brutto- och nettobeloppen för den kommande betalningen visas.

Först på morgonen vardagen efter den dag då ansökan har behandlats (efter kl. 07.00) finns närmare uppgifter om den dagpenning som ska betalas ut och om eventuella beslut som gäller utbetalningen. Dessa hittar du på sidorna ”Utbetalda förmåner” och ”Beslut” i eTjänstens avsnitt ”Utbetalningar och beslut”.

Till exempel. En ansökan som tas emot av kassan på tisdagen behandlas på fredagen, varefter ansökan har statusen Klar i eTjänsten, där det på startsidan också finns en kort upplysning om den kommande betalningen. På måndagen (efter kl. 07.00) får medlemmen ett sms om den kommande betalningen. Detaljerade uppgifter och ett eventuellt beslut om betalningen finns i eTjänsten. Dagpenningen finns på medlemmens konto på tisdagen.

Av datasäkerhetsskäl kan arbetslöshetskassa inte meddela förbund om din arbetslöshet eller permittering. Kom ihåg att själv meddela förbund när din situation förändras, förbundet behöver uppgift om arbetslöshet för att uppdatera dina medlemsavgiftsuppgfiter. 

Anmälan gör du enklast på förbundets e-tjänster. Här hittar du kontaktuppgifter till de förbund som vi har samarbete med. 

Tjänsten från Sotekassa som stöder din sysselsättning

Som medlem i arbetslöshetskassan kan du dra nytta av kassans nya tjänster som stödjer dig i ditt jobbsökande. Som ett första steg erbjuder arbetslöshetskassan dig utbildning i att söka jobb.

Läs mer om kassans tjänster!

Tid för ansökningsprocessen

Idag 1.5. behandlar vi ansökningar som har kommit till a -kassan

Första ansökan27.4.
Fortsatta ansökningar som jämkas28.4.
Övriga fortsatta ansökningar29.4.