Dagpenningens maximitid dvs. hur länge dagpenning kan utbetalas bestäms enligt din arbetshistoria före arbetslösheten eller permitteringen och din ålder.

Till arbetshistorian kan räknas allt arbete som du gjort i ett arbets- eller ett tjänsteförhållande efter att du fyllt 17 år. Också arbete i et annat EU/ETA-land kan räknas med. 

Arbetshistorian behöver inte vara oavbruten.

Om du har högst 3 års arbetshistoria utbetalas dagpenning för högst 300 dagar.

Om du nyligen kommit in till arbetslivet (har arbetshistoria på 0-3 år) skicka kopior av alla dina arbetsintygen till kassan. Utredningarna behövs inte med den första dagpenningsansökan utan du kan skicka dem senare om/när 300 dagars maximitid börjar att gå ut. På så sätt undviker du att skicka onödiga utredningar om arbetslöshets- eller permitteringstid blir kort.

Om du redan varit i arbetslivet i minst 3 år kan dagpenning utbetalas för högst 400 dagar.

Om din senaste anställning inte har varat minst 3 år, antecknar kassan att du har rätt till 300 dagar och kontrollerar längden av din arbetshistoria senare om/när 300 dagars maximitid börjar att gå ut. 

I första hand utreder vi din arbetshistoria enligt uppgifter i olika register (bl.a. Pensionsskyddscentralens pensionsregister). Om registeruppgifterna räcker inte till för att utreda din arbetshistoria ber vi dig att skicka utredningar om dina anställningar.

Du kan få arbetslöshetsdagpenning för högst 500 dagar om

  • du har uppfyllt arbetsvillkoret efter att du fyllt 58 år och 
  • du har minst 5 års arbetshistoria under de senaste 20 åren. 

När din arbetslöshet börjar är det möjligt att vi antecknar maximitid för 400 dagar och kontrollerar längden av din arbetshistoria först när 400 dagars maximitid börjar att gå ut. 

I första hand utreder vi din arbetshistoria enligt uppgifter i olika register (bl.a. Pensionsskyddscentralens pensionsregister). Om uppgifterna i registren räcker inte till för att utreda din arbetshistoria ber vi dig att skicka utredningar om dina anställningar.

Om du är helt arbetslös förbrukar varje dag för vilken du får full dagpenning maximitiden med en dag. Om dagpenning inte betalas (t.ex. på grund av självrisktiden), förbrukas inte heller maximitiden.

Dagpenning utbetalas i vanliga fall för fem dagar i veckan (från måndag till fredag). 

Om en person är oavbrutet helt arbetslös löper

  • 300 dagars maximitid ut i drygt ett år (300 dagar = 60 veckor = cirka ett år och 2 månader),
  • 400 dagars maximitid ut i cirka 1,5 år (400 dagar = 580 veckor = cirka ett år och 6 månader) och
  • 500 dagars maximitid ut i cirka två år (500 dagar = 100 veckor = lite under 2 år).

Om du under arbetslösheten jobbar deltid och får jämkad dagpenning förbrukas 300/400/500 dagars maximitid i samma förhållande som jämkad dagpenning motsvarar den fulla dagpenningen. Läs mera om jämkad dagpenning.

Om du är född före 1965 och du är arbetslös utbetalas arbetslöshetsdagpenning oberoende hur många arbetslöshetsdagar du har kvar högst till slutet av den kalendermånad under vilken du fyller 65 år. Om man är arbetslös ska man med andra ord gå i pension senast när man fyllt 65 år, trots att man skulle ha arbetslöshetsdagar kvar. 

Om du är permitterad kan arbetslöshetsdagpenning utbetalas högst till slutet av den kalendermånad under vilken du fyller 68 år. 

Exempel: Personen blir arbetslös när han/hon är 63 år 8 månader. I princip har personen rätt till arbetslöshetsdagpenning för 500 ersättningsdagar. Om personen är helt arbetslös räcker dessa 500 dagar till knappt 2 år, dvs. dagarna skulle gå ut när personen fyller 65 år och 7 månader. Arbetslöshetsdagpenning utbetalas dock högst till slutet av den månad under vilken personen fyller 65 år. 

För personer som är födda 1965 eller efter det är den lägsta åldern för ålderspension över 65 år. För dem kan arbetslöshetsdagpenning utbetalas högst till slutet av den kalendermånad under vilken personen fyller den lägsta åldern för ålderspension. Personer som är födda 1965 fyller den lägsta åldern för ålderspension år 2030.

m du är född 1957 – 1964 och närmar dig pensionsålder kan du ha rätt till arbetslöshetsdagpenningens tilläggsdagar. Tilläggsdagar kan utbetalas högst till slutet av den månad under vilken du fyller 65 år. 

Personer som är födda 1957–1960 får tilläggsdagar om de fyllt 61 år innan maximitiden löper ut.

Personer som är födda 1961-1962 kan få tilläggsdagar om de fyllt 62 år innan maximitiden löper ut. 

Personer som är födda 1963 kan få tilläggsdagar om de fyllt 63 år innan maximitiden löper ut. 

Personer som är födda 1964 kan få tilläggsdagar om de fyllt 64 år innan maximitiden löper ut. 

Dessutom förutsätts att man under de senaste 20 åren har arbetshistoria på minst 5 år. 

Om din ålder skulle berättiga till tillägsdagar kontrollerar vi din rätt när 400/500 dagars maximitid håller på att löpa ut. 

Om din maximitid löper ut betalar arbetslöshetskassa inte längre dagpenning till dig utan du ska ansöka om förmån hos FPA. Du får alltid ett beslut om att maximitiden har uppfyllts. Meddela arbetskraftsmyndigheten om beslut och ansök om arbetsmarknadsstöd hos FPA. Läs mera om ansökan om arbetsmarknadsstöd på FPA:s webbsidor.

Det lönar sig att själv hålla koll på hur maximitiden uppfylls eftersom när inkomstrelaterade dagpenningens maximitid går ut medför det alltid bl.a. ekonomiska ändringar i din situation. I eTjänsten kan du följa efter hur många dagar du har kvar av maximitiden.

Om du har under arbetslöshets- eller permitteringsperioder eller emellan arbetslöshetsperioder arbete som ackumulerar arbetsvillkoret har du möjlighet till inkomstrelaterad dagpenning för en längre tid. När du uppfyller ett nytt arbetsvillkor börjar maximitiden för den inkomstrelaterade dagpenningen om från början. 

Om du jobbar under arbetslöshetstiden följer arbetslöshetskassan ditt nya arbetsvillkor.  Anmäl också anställningar som du gjort emellan arbetslöshetsperioder till kassan för att vi kan kontrollera och följa ditt arbetsvillkor. 

Om du får arbetslöshetsförmån från FPA och uppfyller ett arbetsvillkor, ska du ansöka om inkomstrelaterad dagpenning hos arbetslöshetskassan från och med den följande dag arbetsvillkoret uppfylldes.  

Läs mera om arbetsvillkoret

Tjänsten från Sotekassa som stöder din sysselsättning

Som medlem i arbetslöshetskassan kan du dra nytta av kassans nya tjänster som stödjer dig i ditt jobbsökande. Som ett första steg erbjuder arbetslöshetskassan dig utbildning i att söka jobb.

Läs mer om kassans tjänster!

Tid för ansökningsprocessen

Idag 1.5. behandlar vi ansökningar som har kommit till a -kassan

Första ansökan27.4.
Fortsatta ansökningar som jämkas28.4.
Övriga fortsatta ansökningar29.4.