Du kan arbeta och ändå få arbetslöshetsdagpenning

Om du arbetar deltid eller under en kort tid har du möjlighet att få en jämkad inkomstrelaterad dagpenning. Med jämkad dagpenning avses arbetslöshetsdagpenning, där hänsyn har tagits till dina inkomster.

Jämkad dagpenning kan betalas ut när du får löneinkomster från:

  • deltidsarbete – arbetstiden enligt arbetsavtalet är högst 80 % av den maximala arbetstiden
  • kort deltidsarbete – anställningen varar högst två veckor
  • arbete där din dagliga arbetstid förkortats på grund av permittering (läs mera om dagpenning för permitteringstid).

Du kan också få en jämkad dagpenning om du har inkomst från bisyssla som yrkesutövare eller egenföretagare.

Jämkad arbetslöshetsdagpenning utbetalas för fem dagar i veckan, också för arbetsdagar. 

Löneinkomsten påverkar dagpenningen för den jämkningsperiod under vilken lönen utbetalas. Om lönen utbetalas retroaktivt, kan det påverka dagpenningen för en annan period än den period då du har arbetat.

Exempel: 
Du tar ett tillfälligt jobb som varar en vecka i augusti. Lönen för arbetsperioden betalas ut i september. Du ansöker om dagpenning i perioder om en kalendermånad. Lönen påverkar din dagpenning för september. 

Undantag och begränsningar

Om din arbetstid överstiger 80 procent av arbetstiden för heltidsanställd under jämkningsperioden har du inte rätt till jämkad dagpenning för den period under vilken lön har utbetalats

Exempel.
Du har haft en del tillfälliga jobb i mars. Din lön betalas ut i april. Du får den inkomstrelaterade dagpenningen för mars i sin helhet om du inte har fått någon annan inkomst som ska jämkas. Lönen och arbetstiden inverkar på den dagpenning som betalas ut till dig för april.  Om arbetstidsgränsen inte överskrids av arbetstimmarna i mars, betalas den inkomstrelaterade dagpenningen för april som jämkad. Om arbetstidsgränsen överskrids, betalas ingen inkomstrelaterad dagpenning ut för april.

Du har inte rätt till jämkad dagpenning alls, om

  • du på eget initiativ har förkortat din arbetstid eller
  • du tillsammans med arbetsgivaren har avtalat om förkortning av arbetstiden. Detta gäller även i situationer där avtalet har ingåtts i syfte att undvika uppsägning.

Ansökningsperiod
Ansökningsperiod är en tidsperiod för vilken man ansöker om dagpenning.

Ansökningsperiod är vanligen fyra kalenderveckor eller en månad (en kalendermånad eller en månads period från t.ex. månadens 13:e dag till följande månandens 12:e dag). Perioden kan vara kortare än vanligt när arbetslösheten börjar eller upphör.

Om du jobbar under arbetslösheten ska du ansöka om dagpenning enligt lönebetalningsrytmen.
Läs mera om ansökan om dagpenning.

Jämkningsperiod
Jämkningsperiod är en tidsperiod under vilken lön betalas. Lön från deltidsarbete och/eller kortjobb som betalas under jämkningsperioden påverkar dagpenningens storlek på ansökningsperioden.

Jämkningsperiod är alltid fyra kalenderveckor eller en månad.

I de flesta fall är ansökningsperiod och jämkningsperiod samma tidsperiod. När arbetslösheten upphör kan ansökningsperioden vara kortare än vanligt trots att jämkningsperioden är hela fyra kalenderveckor eller en månad.  

Exempel:
Personen har ansökt om dagpenning per kalendermånad. Lön för arbete som gjort si augusti utbetalas den 15.9.

Personen börjar den 11.9. en heltidsanställning som varar över 2 veckor varför hen ansöker om dagpenning för september endast för ansökningsperioden 1.–10.9. Jämkningsperioden är trots det en hel kalendermånad 1.–30.9. och således påverkar löner som utbetalas 15.9. (lön för kortjobb som gjorts i augusti) för dagpenningens storlek som betalas för tiden 1.–10.9.

Också lön för 11.–30.9. utbetalas under jämkningsperioden för september (med betalningsdagen 29.9.) men påverkar inte dagpenningens storlek för tiden 1.–10.9. eftersom det är fråga om lön för heltidsarbete som varar över 2 veckor.

När du arbetar under arbetslöshet eller permittering ska du meddela alla dina arbetsdagar och arbetstimmar i din ansökan. Om du arbetar till flera arbetsgivare ska timmarna anmälas per arbetsgivarna. 

Anmäl exakta antalet arbetstimmar för varje arbetsdagar. Timmarna ska inte avrundas. Vi behöver uppgifter bl.a. för att beräkna självrisktiden och kontrollera arbetstidsgränsen för den jämkade dagpenningen. 

Anmäl i din ansökan också alla löneutbetalningsdagar under ansökningsperioden. Om du ännu inte fått lön för att de arbetstimmar som du gjort under ansökningsperioden anmäl också din uppskattning om den kommande löneutbetalningsdagen. 

Löner påverkar dagpenning för den ansökningsperioden under vilken lönen utbetalas. Detta betyder att du kan skicka din dagpenningsansökan genast när ansökningsperioden har gått ut – du behöver inte vänta att alla löner är utbetalade. 

Inkomster påverkar dagpenningen för den ansökningsperiod under vilken lön utbetalas – oavsett när arbetet har utförts

Hälften (50 procent) av bruttobeloppet för löneinkomster som betalats ut under ansökningsperioden minskar på din fulla dagpenning. Detta innebär att även små löneinkomster påverkar din dagpenning.  

Lön och jämkad arbetslöshetsdagpenning kan dock tillsammans vara högst lika stor som lönen som ligger till grund för din dagpenning (så kallad 100 procents regel). Å andra sidan betalas arbetslöshetsdagpenning ut minst lika mycket som du skulle ha rätt till som grunddagpenning i samma situation.  

Här hittar du en dagpenningräknare med vilken du kan beräkna storleken av jämkad dagpenning med olika inkomster.  

Exempel:  

En person som varit arbetslös ansöker om dagpenning per månad och får dagpenning 70 e/dag brutto som helt arbetslös. Personen har en deltidsanställning under tiden 29.1–7.3 och får lön 1000 e/månad brutto. Lön för tiden 29–31.1 utbetalas den 15.2, lön för februari utbetalas den 15.3, och lön för mars den 15.4.  

För tiden 1.–31.1. utbetalas full dagpenning 70 e/dag eftersom ingen lön har betalats ut i januari (första löneutbetalningen är först i februari). Full dagpenning betalas alltså trots att personen har haft arbetsdagar i januari.  

För tiden 1.–29.2. utbetalas jämkad dagpenning 67,75 e/dag brutto. I dagpenningen har beaktats lönen för tiden 29.–31.1., 96,77 euro brutto, som betalats ut den 15.2.

För tiden 1.–31.3. utbetalas jämkad dagpenning 46,74 e/dag brutto. I dagpenningen har beaktats lönen för februari, 1000 euro, som betalats ut den 15.3.  

För tiden 1.–30.4. utbetalas jämkad dagpenning 64,57 e/dag brutto. I dagpenningen har beaktats lönen för tiden 1.–7.3., 233,33 euro brutto, som betalats ut den 15.4. Dagpenningen betalas alltså som jämkad på grund av löneutbetalningsdagen i april, trots att personen inte längre har arbetat i april.  

Observera att exemplet inte tar hänsyn till inverkan av en eventuell gradering. Läs mera om graderingen av dagpenningen här under rubriken Graderingen av dagpenningsnivån när arbetslösheten pågår. 

Inkomstrelaterad dagpenning utbetalas för högst 300/400/500 dagar. När du får jämkad dagpenning beaktas de utbetalda dagarna i maximitiden i samma förhållande som jämkad dagpenning motsvarar den fulla dagpenningen.

Exempel 1: löneinkomster på en månads ansökningsperiod

Personen är helt arbetslös och dagpenning är 70 e/dag brutto. Under ansökningsperioden 8.4. – 7.5.2024 utbetalas lön från deltidsanställning. På grund av löneinkomster utbetalas jämkad dagpenning 53,72 e/dag brutto för 22 ersättningsdagar, dvs. totalt 1181,84 e brutto (22 dagar x 53,72 e/dag). Beloppet motsvarar 16,88 dagar med full dagpenning (1181,84 e / 70,00 e/dag = 16,88) och således minskas dagpenningens maximitid med 17 dagar.

Exempel 2: löneinkomster på en fyra veckors ansökningsperiod

Personen är helt arbetslös och dagpenning är 70 e/dag brutto. Under ansökningsperioden 8.4. – 5.5.2024 utbetalas lön för heltidsanställning som varat högst 2 veckor. På grund av löneinkomster utbetalas jämkad dagpenning 49,81 e/dag brutto för 20 ersättningsdagar, dvs. totalt 996,20 euro brutto (20 dagar x 49,81 e/dag). Beloppet motsvarar 14,23 dagar med full dagpenning (996,20 / 70,00 e/dag = 14,23) och således minskas dagpenningens maximitid med 14 dagar.

Om du har företagsverksamhet ska detta alltid meddelas till arbetskraftsmyndigheter och till arbetslöshetskassan. 

Om du haft företagsverksamhet redan före din arbetslöshet meddela detta till arbetskraftsmyndigheter när du anmäler dig som arbetssökande. Arbetskraftsmyndigheterna undersöker om din företagsverksamhet betraktas sysselsätta dig på hel- eller deltid. 

Om du inleder företagsverksamhet under din arbetslöshet meddela detta till arbetskraftsmyndigheter genast när företagsverksamhet inled. Under de fyra första månader kan du ha företagsverksamhet utan att arbetskraftsmyndigheterna undersöker om företaget sysselsätter dig som huvud- eller bisyssla. Detta betyder att du kan också ansöka om jämkad dagpenning åtminstone för de fyra följande månader efter att företagsverksamheten inletts. När verksamheten fortsatt i fyra månader undersöker arbetskraftsmyndigheterna om din verksamhet betraktas som huvud- eller bisyssla. 

Om TE-tjänster anser att din företagsverksamhet 

  • är en bisyssla, har du rätt till jämkad arbetslöshetsdagpenning. Förvärvsinkomster du får från företagsverksamheten beaktas vid jämkningen av dagpenningen.
  • är en huvudsyssla har du inte rätt till arbetslöshetsdagpenning. 

Läs mera om vem betraktas som företagare.

Hur inkomster från företagsverksamhet beaktas
Om du haft företagsverksamhet under en längre period beaktas inkomster enligt ditt senast fastställda personliga beskattningsbeslut. Bifoga beskattningsbeslutet till din ansökan (alla sidor med).

I början av företagsverksamhet beaktas inkomster enligt din utredning om inkomster och utgifter per kalendermånad. Bifoga en kopia av månadens bokföring eller en annan motsvarande utredning om inkomster och utgifter.

Företagsinkomster påverkar dagpenningen på samma sätt som löneinkomster. Läs mera hur löneinkomster påverkar under rubriken ”Löneinkomster påverkar dagpenningens storlek”

I lagen om utkomstskydd för arbetslösa anses jord- och skogsbruk vara företagsverksamhet varför inkomster från det påverkar dagpenningen på samma sätt som företagsinkomster.

Inkomster från jord- och skogsbruk beaktas enligt det senast fastställda personliga beskattningsbeslutet. Bifoga ditt senaste personliga beskattningsbeslut till din ansökan (alla sidor med).

I jämkad dagpenning beaktas arbetstid och lön som sparas i arbetstidsbanken samt ersättningar som tas ut från arbetstidsbanken. 

  • När du sparar arbetstid i banken anmäl antalet sparade arbetstimmar i din ansökan. Bifoga t.ex. en kopia av arbetstidslista och löneräknarens utredning om den sparade arbetstidens lön.
  • När du tar ut arbetstid från banken anmäl din ledighet genom att anteckna Annan anteckning: bankledighet.

Tjänsten från Sotekassa som stöder din sysselsättning

Som medlem i arbetslöshetskassan kan du dra nytta av kassans nya tjänster som stödjer dig i ditt jobbsökande. Som ett första steg erbjuder arbetslöshetskassan dig utbildning i att söka jobb.

Läs mer om kassans tjänster!

Tid för ansökningsprocessen

Idag 1.5. behandlar vi ansökningar som har kommit till a -kassan

Första ansökan27.4.
Fortsatta ansökningar som jämkas28.4.
Övriga fortsatta ansökningar29.4.