Inkomstregistret är en nationell elektronisk databas som i första hand är planerad för skatteförvaltningens behov. De uppgifter som arbetslöshetskassor behöver är huvudsakligen frivilliga uppgifter.

Inkomstregistret innehåller information om löner, pensioner och förmåner. Arbetsgivare och alla betalare har skyldighet att meddela uppgifter om löner och förmåner till inkomstregistret. Arbetslöshetskassorna får både löneuppgifter som förmåns- och pensionsuppgifter från inkomstregistret. Uppgifterna hämtas från inkomstregistret när din ansökan har kommit till kassan.

Trots inkomstregistret ska du alltid själv meddela kassan om arbete och inkomster du har under ansökningsperioden (t.ex. i dagpenningsansökan).

Arbetsgivare kan rapportera inkomstuppgifter i inkomstregistret i antingen kortfattat eller i mer omfattande format. Det kortfattade formatet innebär att endast den totala lönesumman anges, men arbetsgivare kan också specificera lönedelar närmare. 

Dessutom kan arbetsgivare också ange frivilliga uppgifter om till exempel anställningsförhållandet, frånvaro, intjäningsperiod och inkomstslag. Också just dessa frivilliga uppgifter är nödvändiga för arbetslöshetskassan. 

Vi rekommenderar dig att kontrollera hur omfattande uppgifter din arbetsgivare har angett i inkomstregistret. Inkomstregistrets hittas på www.inkomstregistret.fi

Om alla de uppgifter som kassan behöver inte har angetts i inkomstregistret rekommenderar vi att du bifogar en utredning om dessa uppgifter redan när du skickar din ansökan. Då fördröjs inte behandlingen av ansökan på grund av att vi behöver be om tilläggsutredning.

Vid handläggning av din första ansökan om arbetslöshetsdagpenning ska kassan kontrollera om arbetsvillkoret uppfylls. För tiden före 2.9.2024 granskas arbetsvillkoret enligt de arbetade timmarna. Arbetsvillkoret ackumuleras av sådana kalenderveckor under vilka du har arbetat minst 18 timmar. Dessutom ska kassan utreda löner för de arbetsveckor som uppfyller arbetsvillkoret eftersom dagpenningens belopp beräknas på basis av denna lön. Från och med 2.9.2024 intjänas arbetsvillkoret för de månader under vilka du har fått minst 465 euro i lön. Kassan kan fortfarande behöva uppgifter om de perioder under vilka lönen har intjänats. Om lönen t.ex. har på en gång utbetalats för en längre period än en månad eller det har skett ett fel i löneutbetalningen ska kassan hänföra löneuppgifter till arbetsvillkoret för en annan månad än utbetalningsmånaden.

Vid behandlingen av första ansökan  är inkomstregistrets uppgifter inte tillräckliga t.ex. I situationer där 

  • betalad semesterpenning och/eller semesterersättning inte har specificeras i lönebelopttet  => skicka kopioer av lönespecifikationer för 12 månader eller ett löneintyg
  • uppgifter om anställningen saknas helt eller delvis (t.ex. slutdatum för arbetsförhållandet saknas) =>skicka en kopia av arbetsintyget
  • du varit timanställd och din veckoarbetstid har varierat => skicka en utredning om dina arbetstimmar per kalendervecka för tiden före 2.9.2024
  • du haft oavlönad frånvaro (t.ex. oavlönad sjukledighet) som inte har anmälts i inkomstregistret => skicka lönespecifikationer
  • uppgifter på grund av studier, moderskapsledighet, sjukledighet eller liknande orsak behövs före året 2019 => skicka arbets- och löneintyg.

Om du får inkomster under arbetslösheten ska arbetslöshetskassan också utreda om inkomsterna har intjänats i heltids- eller deltidsarbete, hur länge har anställningen varat och till vilken arbetstid lönen grundar sig på. 

Vid behandlingen av ansökan som innehåller inkomster är intkomstregistrets uppgifter inte tillräckliga om

  • du under arbetslöshetstiden fått lön för heltidsarbete som upphört före arbetslöshet men intjäningsperiod saknas i inkomstregistrets uppgifter => skicka en lönespecifikation
  • anställningsuppgifter om ditt nya arbete saknas eller är vilseledande => skicka arbetsavtal, ramavatal eller liknande
  • du får timlön för utförda arbetstimmar men antalet arbetstimmar har inte angetts i inkomstregistret => skicka lönespecifikation.

Om du upptäcker tydliga fel i dina uppgifter i inkomstregistret ska du omedelbart ta kontakt med löneräknaren. Kassan får uppgifter från inkomstregistret som sådan lönekontoret har de angett. Om det alltså finns fel i uppgifter kan endast löneräknaren korrigera uppgifterna. 

Mera information om uppgifter/bilagor som kassan behöver hittar du här

Tjänsten från Sotekassa som stöder din sysselsättning

Som medlem i arbetslöshetskassan kan du dra nytta av kassans nya tjänster som stödjer dig i ditt jobbsökande. Som ett första steg erbjuder arbetslöshetskassan dig utbildning i att söka jobb.

Läs mer om kassans tjänster!

Tid för ansökningsprocessen

Idag 1.5. behandlar vi ansökningar som har kommit till a -kassan

Första ansökan27.4.
Fortsatta ansökningar som jämkas28.4.
Övriga fortsatta ansökningar29.4.