Handläggningstider för ansökningar
Du ser våra aktuella handläggningstider i avsnittet Handläggningstider för ansökningar. Där anger vi ankomstdagen för de ansökningar som vi för tillfället handlägger. Även om vi behandlar ansökningar varje arbetsdag kan det hända att det datum som visas på webbplatsen inte ändras varje dag. Detta beror på att antalet ansökningar varierar och att vi vissa dagar får in ett stort antal ansökningar. Vi får in flest ansökningar i månadsskiftet.
Handläggningstiden påverkas också av om vi har fått in all nödvändig information. Du kan påskynda handläggningen av din ansökan genom att skicka in alla nödvändiga bilagor tillsammans med din ansökan. Se anvisningarna för bilagor här. Om vi behöver mer information kommer vi att kontakta dig.
Handläggningstiderna varierar beroende på typ av ansökan, eftersom olika ansökningar kräver olika typer av utredning. Vi behandlar ansökningarna i den ordning de kommer in.
Handläggningstider för ansökningstyper
Första ansökan
När du ansöker om dagpenning för första gången eller om det finns ett uppehåll på flera månader i din ansökan, kallas det för en första ansökan. När du gör din första ansökan kontrollerar vi alla villkor för utbetalning och beräknar beloppet för din dagpenning, om ditt arbetsvillkor uppfylls. Handläggningstiden är därför ofta längre för en första ansökan än för övriga ansökningar.
Ansökningar om rörlighetsunderstöd och omställningsskydd betraktas också som första ansökningar.
Fortsatta ansökningar som jämkas
Kassan tar emot två olika typer av fortsatta ansökningar, det vill säga ansökningar som görs efter den första ansökan. De fortsatta ansökningarna delas upp i sådana som jämkas och i övriga fortsatta ansökningar.
Om du har inkomster från deltidsarbete, heltidsarbete som varat högst två veckor eller från företagsverksamhet som bisyssla, kan du ansöka om jämkad dagpenning.
Handläggningen av dessa ansökningar kräver bland annat kontroll av löne- och arbetstidsuppgifter, och därför tar det något längre tid att behandla fortsatta ansökningar som ska jämkas än att behandla andra fortsatta ansökningar.
Övriga fortsatta ansökningar
En fortsatt ansökan avser en ansökan som görs efter den första ansökan, där du anger att du är helt arbetslös, permitterad eller går en utbildning. Dessa ansökningar kräver sällan någon särskild handläggning och kan därför betalas ut relativt snabbt.
Om du meddelar ändringar i din ansökan kan det ta lite längre tid att behandla den. Det är dock viktigt att du anmäler eventuella förändringar, eftersom du enligt lag är skyldig att informera oss om sådant som påverkar din rätt till förmåner.
Följ statusen för din ansökan i eTjänsten
Du kan följa handläggningen av din ansökan i eTjänsten. I tjänsten kan du se vilket datum din ansökan togs emot och hur långt handläggningen har kommit.
Gör så här för att hitta uppgifterna:
- Logga in i eTjänsten.
- Välj “Uppföljning av ansökan”.
- Öppna “Uppföljning av handläggning av ansökningar” för att se aktuella uppgifter.