Bilagor ska alltid bifogas till ansökan. Kontrollera noggrant de bilagor som krävs och skicka dem till kassan.

Kassan behöver de bilagor som anges nedan för att säkerställa, att du får den dagpenning du har rätt till. Även om det tar lite tid att skicka in bilagorna har vi gjort själva ansökningsprocessen så enkel som möjligt. Kassans sakkunniga fastställer de faktorer som påverkar dagpenningens storlek utifrån din ansökan, uppgifterna i inkomstregistret och de bilagor som du har lämnat in. 

Genom att skicka in bilagorna tillsammans med din ansökan påskyndar du handläggningen av din ansökan.  

Observera att du inte behöver skicka utskrifter av uppgifterna från inkomstregistret. Kassan ser uppgifterna i inkomstregistret. Om kassan ber dig om lönespecifikationer har uppgifterna i inkomstregistret inte varit tillräckliga. 

Skicka in bilagor via kassans eTjänst

Du kan skicka in dina bilagor via kassans eTjänst, i formaten PDF, JPG, JPEG, TIFF, PNG och GIF. Du kan skicka upp till 10 bilagor i taget. Om du har fler än 10 bilagor kan du skicka så många omgångar med 10 bilagor som du behöver. 

Skicka bilagorna endast en gång. Om du är osäker på om bilagorna har kommit fram kan du kontrollera detta i eTjänst under uppföljning av ansökan – arkiv för ansökningar. Om du vill granska filerna noggrannare, klicka på den blå triangeln i ändan av raden.

Skicka lönebesked för de senaste anställningarna till kassan. 
Om du ansöker om dagpenning för första gången eller om det finns ett längre avbrott i din ansökan, ska du lämna löneuppgifter för den period som uppfyller arbetsvillkoret, det vill säga för minst 12 månader. 

  • Om avbrottet har varat mindre än 12 månader krävs löneuppgifter för hela avbrottsperioden. 
  • Du behöver inte skicka in de bilagor på nytt som du redan har skickat till kassan, eftersom vi sparar alla bilagor i minst 6 år.

Läs mer om hur man uppfyller arbetsvillkoret.

I vilka situationer ska lönespecifikationer inlämnas?

Arbetslöshetskassan får dina löneuppgifter direkt från inkomstregistret, men i många fall räcker inte uppgifterna i inkomstregistret till för att behandla din ansökan om dagpenning. Inkomstregistret ger till exempel inte alltid information om när lönen har intjänats, vilket är särskilt viktigt när ditt arbetsvillkor ackumuleras delvis före den 2.9.2024. Dessutom framgår det inte alltid i inkomstregistrets uppgifter om lönen innehåller lönedelar som inte kan beaktas vid beräkningen av arbetsvillkoret. Till exempel “annat betalt tillägg” är en typ av lönedel som kassan alltid behöver mer detaljerad information om.

Läs mer om vilka uppgifter som finns i inkomstregistret.

Du bör skicka in dina lönespecifikationer till kassan åtminstone om du under de senaste 12 månaderna

  • haft oavlönad frånvaro från arbete (till exempel sjukledighet, föräldraledighet, vårdledighet) skicka då löneuppgifter för minst 12 avlönade månader
  • före den 2.9.2024 har haft ett timavlönat arbete med varierande veckoarbetstidse i detta fall även avsnittet Andra nödvändiga bilagor och lämna in en redogörelse för arbetstiden per vecka
  • har fått partiell sjukdagpenning eller nedsatt lön på grund av sjukdom (till exempel 2/3-lön) lön för arbete som du har utfört när du fick partiell sjukdagpenning eller lön som sänktes på grund av sjukdom beaktas inte i arbetsvillkoret. Dessa tider eller löner ska därför utelämnas från löneintyget eller så ska de framgå av lönespecifikationerna.

Om du har varit partiellt vårdledig, alterneringsledig eller partiellt invaliditetspensionerad och inte har arbetat tillräckligt länge för att uppfylla arbetsvillkoret på 12 månader fullständigt efter ledigheten eller pensionen, ska du lämna in löneuppgifter för den tid (minst 12 månader) som uppfyller arbetsvillkoret innan ledigheten/pensionen började.

Utöver löneuppgifter ska du lämna in följande bilagor till kassan:

  • Arbetsavtal, om din anställning fortsätter eller du börjar ett nytt arbete under arbetslösheten.
  • Arbetsintyg eller behörighetsintyg om din anställning har upphört helt.
  • Uppsägningsmeddelande om din anställning har upphört med uppsägning eller om din arbetstid har förkortats. 
  • Avtal om uppsägning av anställning, om det finns ett separat avtal om uppsägning av din anställning och/eller villkoren för uppsägning.
  • Lönespecifikationer för alla löner som har utbetalats under ansökningsperioden för arbetslöshetsdagpenning.
  • En redogörelse för din arbetstid per vecka för arbete som utförts före den 2.9.2024 om du inte har arbetat minst 18 timmar varje vecka och din arbetstid har varierat från vecka till vecka. Du kan skicka en förteckning över utförda arbetsskift eller be din arbetsgivare att fylla i blanketten Utredning till arbetslöshetskassan om tid i arbete och lön per kalendervecka, som kan skrivas ut på TYJ:s webbsidor. Tyvärr finns formuläret endast på finska.
  • Ditt senaste fastställda personliga beskattningsbeslut, om du eller någon i din familj har företagsverksamhet eller inkomster från jord- eller skogsbruk under din arbetslöshet. Skattebeslutet hittar du elektroniskt i skatteförvaltningens MinSkatt-tjänst.
  • Beslut om pension eller annan förmån som du fått under arbetslöshetstiden och det senaste meddelandet om förmånens omfattning, om förmånen eller pensionen betalas av någon annan än FPA. När det gäller förmåner som betalas av FPA, får vi i regel information direkt från FPA.

Kassan behöver också ditt skattekort för att betala ut dagpenning. Läs mer om skattekort.

Skicka in bilagorna tillsammans med din ansökan via vår eTjänst

Obs! Om du har lämnat in bilagor eller utredningar till arbetskraftsmyndigheter, notera att de inte skickas vidare till kassan. Du ska själv se till att du har bifogat alla nödvändiga bilagor till din dagpenningsansökan.

Arbetslöshetskassan kan lämna ut sekretessbelagda uppgifter i sitt register endast till den berörda personen själv eller till de myndigheter som anges i lagen om utkomstskydd för arbetslösa. I annat fall kan information inte lämnas ut utan uttryckligt samtycke från medlemmen.  

Du kan befullmäktiga en annan myndig person att sköta dina ärenden hos arbetslöshetskassan med hjälp av en fullmakt. Med fullmakten kan en annan person sköta dina ärenden och få nödvändig information för att sköta ärenden. Information lämnas ut endast i den omfattning som behövs för att hantera ärendet.  

Innehållskrav för fullmakt

Fullmakten ska innehålla följande uppgifter:  

  • Fullmaktsgivare: Fullmaktsgivarens namn och personbeteckning.  
  • Fullmaktshavare: Fullmaktshavarens namn. Om fullmaktshavaren är till exempel en socialarbetare eller förtroendeman, ange också organisation.  
  • Ärenden som fullmakten omfattar: Du kan ge den befullmäktigade tillstånd att sköta alla dina ärenden som gäller arbetslöshetsskydd eller endast ett enskilt ärende. Den befullmäktigade kan exempelvis ansöka om förmån på dina vägnar eller anmäla ändringar. Hen kan också få sekretessbelagda uppgifter, såsom uppgifter om dina förmåner, för att kunna sköta dina ärenden. Ange i fullmakten vilka ärenden den befullmäktigade får sköta, till exempel alla ärenden som rör arbetslöshetsskydd hos Hälsovårdens arbetslöshetskassa, ett visst ansökningsärende eller ett specifikt återkravsärende. För varje besvärsärende måste en separat, specificerad fullmakt upprättas.  
  • Giltighetstid: Är fullmakten giltig för en viss tidsperiod (skriv tiden tydligt i fullmakten) eller tills vidare. Du kan när som helst också ändra fullmaktens giltighetstid eller återkalla fullmakten genom att meddela arbetslöshetskassan.  
  • Datum och underskrift: Datum för när fullmakten upprättades och fullmaktsgivarens underskrift.  

Användning av fullmakt  

Du kan själv göra en fritt formulerat fullmakt eller använda arbetslöshetskassans färdiga fullmaktsmall, som du kan ladda ner i PDF-format. Skicka den ifyllda och undertecknade fullmakten till arbetslöshetskassan, exempelvis via eTjänsten. Fullmakten är giltig tills du skriftligen återkallar den eller tills den angivna giltighetstiden går ut. Du behöver inte lämna in en giltig fullmakt separat för varje enskilt ärende.  

Muntlig fullmakt  

I telefonservice kan du ge en engångsmässig muntlig fullmakt till en annan person för att sköta ditt ärende under det aktuella samtalet. Detta förutsätter att det inte finns anledning att misstänka din eller den befullmäktigade personens identitet. Muntlig fullmakt gäller endast för det aktuella samtalet.  

Ombud utan fullmakt  

Utan fullmakt kan arbetslöshetskassan inte lämna ut dina uppgifter till en tredje part. Till exempel en make/maka eller förtroendeman kan inte sköta dina ärenden utan fullmakt trots att orsakerna är förståeliga, såsom språksvårigheter eller sjukdom.  Utan fullmakt kan kassan endast ge allmän information om arbetslöshetsskydd.

Tjänsten från Sotekassa som stöder din sysselsättning

Som medlem i arbetslöshetskassan kan du dra nytta av kassans nya tjänster som stödjer dig i ditt jobbsökande. Som ett första steg erbjuder arbetslöshetskassan dig utbildning i att söka jobb.

Läs mer om kassans tjänster!

Tid för ansökningsprocessen

Idag 1.5. behandlar vi ansökningar som har kommit till a -kassan

Första ansökan27.4.
Fortsatta ansökningar som jämkas28.4.
Övriga fortsatta ansökningar29.4.