
Anvisningar för ansökan och blanketter
När du blir arbetslös ska du anmäla dig som arbetslös arbetssökande hos arbetskraftsmyndighetens e-tjänst senast den första dagen du är arbetslös. Jobbsökning ska hållas i kraft hela tiden, eftersom dagpenning endast kan betalas ut för den tid då din jobbsökning har varit i kraft.
Skicka in din ansökan om dagpenning elektroniskt via eTjänsten. Fyll i ansökan noggrant och bifoga nödvändiga bilagor till din ansökan. Vi har listat de vanligaste bilagorna på sidan Bilagor till ansökan. Bristfälliga uppgifter kan fördröja handläggningen.
Om du inte vill sköta dina ärenden elektroniskt kan du be om en pappersansökan från arbetslöshetskassan eller själv skriva ut blanketten på Arbetslöshetskassornas Samorganisationens (TYJ) webbplats. Kassans postadress hittas på sidan Kontaktuppgifter.
Instruktionerna nedan gäller för dem som blivit arbetslösa. Om du har blivit permitterad, läs här hur du ansöker om dagpenning.
Du ska ansöka om dagpenning inom tre månader från den dag du vill att den ska betalas. Om din ansökan riskerar att bli försenad eftersom du inte har fått alla nödvändiga bilagor, kan du skicka in din ansökan utan bilagor och komplettera den senare.
Att vänta på ett utlåtande från arbetskraftsmyndigheten eller bilagor från till exempel arbetsgivaren är inte ett sådant särskilt vägande skäl som skulle utgöra grunden för att betala ut dagpenning trots att ansökan har lämnats in försenad.
Förmånen ansöks alltid i efterhand.
Skicka in din första ansökan om dagpenning via eTjänsten när du har varit arbetslös i två veckor.
Undantag:
- Om din arbetslöshet varar mindre än två veckor kan du skicka in ansökan genast när arbetslösheten har upphört.
- Om din arbetslöshet varar mindre än en månad, ansök om dagpenning för hela arbetslöshetsperioden på en gång.
Observera att rytmen för fortsatta ansökningar i huvudsak fastställs utifrån vilken veckodag din första ansökan avslutas. Din ansökningsrytm kan också påverkas av arbete som du gör under arbetslöshetsperioden. Läs mer om att skicka in fortsatta ansökningar nedan.
Om arbetslösheten fortsätter kan du ansöka om dagpenning:
- i perioder om fyra kalenderveckor (från måndag till söndag) eller
- månadsvis (enligt kalendermånad eller till exempel från den 10:e till den 9:e dagen i nästa månad).
Om ansökningsperioden slutar på en söndag, kommer din ansökningsrytm i huvudsak att vara fyra kalenderveckor. Om du arbetar under arbetslöshetsperioden, läs även nästa avsnitt.
Du kan skicka in din fortsatta ansökan via eTjänsten tidigast den sista dagen av din ansökningsperiod.
Om du arbetar deltid eller har kortjobb under arbetslösheten ska du ansöka om dagpenning enligt löneutbetalningsrytmen:
- Om löner betalas ut en eller två gånger per månad (till exempel den 15:e och den 31:a), skicka ansökningar månadsvis (för kalendermånader eller till exempel från den 10:e i månaden till den 9:e i nästa månad.
- Om löner betalas ut varje, varannan eller var fjärde vecka, skicka ansökningar i perioder om fyra kalenderveckor (från måndag till söndag).
Läs om hur arbete påverkar beloppet för arbetslöshetsdagpenningen.
Arbetslöshetsdagpenning betalas inte ut för heltidsanställning som varar över 2 veckor.
Om du börjar ett heltidsarbete som varar längre än två veckor, fyll i ansökan endast fram till din sista arbetslösa dag och bifoga en kopia av arbetsavtalet för den nya anställningen. Informera även arbetskraftsmyndigheten om längre arbetsperioder.
Om du arbetar under arbetslösheten eller permitteringen ska du tänka på följande:
- Anteckna alla arbetsdagar i din ansökan. Anteckna också arbetstimmar för arbetsdagarna. Om du arbetar för flera arbetsgivare, anteckna arbetet för varje arbetsgivare separat. Avrunda inte arbetstiden till närmaste hela eller halvtimmen.
- Anteckna avlönade frånvarodagar, såsom söckenhelger och semesterdagar. Ange också arbetstimmarna som ligger till grund för lönen för den lediga dagen.
- Anteckna avlönade sjukfrånvarodagar i din ansökan. Ange även arbetstimmarna som ligger till grund för sjuktidslönen.
- Anteckna också alla oavlönade fråndagar i din ansökan. Lämna kolumnen för arbetstimmar tom.
- Lämna kolumnen för arbetstimmar tom för de dagar då du är arbetslös.
Vi behöver information om arbetstimmarna bland annat för att beräkna självrisktiden och kontrollera arbetstidsgränsen för jämkad dagpenning. Dessutom behövs uppgifterna för att avgöra din rätt till förmånen. Du har inte rätt till dagpenning för oavlönade frånvarodagar som tas på eget initiativ.
Ange i din ansökan alla löneutbetalningsdagar som infaller under ansökningsperioden. Om en del av lönerna för arbete du utfört under ansökningsperioden betalas ut senare, ange också en uppskattning av den kommande löneutbetalningsdagen i ansökan.
Löner påverkar dagpenningen under den period under vilken lönen betalas ut (oavsett när arbetet har utförts). Du kan därför skicka in din dagpenningsansökan genast efter ansökningsperiodens slut utan att behöva vänta på löneutbetalningen för det arbete du har utfört.
Om du deltar i sysselsättningsfrämjande tjänster (TE-tjänster) ansök om dagpenning på samma sätt som vid arbetslöshet. Fyll i ansökan i samma rytm som vanligt (perioder om 4 kalenderveckor eller en månad).
Om du deltar i utbildning eller TE-tjänster, ange ”TE-tjänster” eller ”utbildning” i din ansökan för den aktuella perioden.
Om du arbetar under sysselsättningsfrämjande tjänster, anteckna arbetsdagarna, arbetstimmarna och löneutbetalningsdagarna i din ansökan.
Frånvaro under studier
Om du är frånvarande från TE-tjänster, ange alltid frånvaron i ansökan.
Dagpenning betalas inte för frånvarodagar, om inte frånvaron beror på din egen sjukdom, sjukdom hos ett barn under 10 år (frånvaro högst fyra dagar), arbetsintervju eller någon annan motsvarande orsak som anknyter till sysselsättning.
Kassan får information om frånvarodagar i efterhand också från serviceproducenter. Om dagpenning har betalats utan grund, återkrävs beloppet.
Semester under studier
Vid arbetsmarknadsutbildning och frivilliga studier betalas arbetslöshetsförmån också för frånvarodagar, så enskilda frånvarodagar under studier behöver inte anmälas till kassan. Däremot betalas inte kostnadsersättning för semesterdagar under studierna. Ange semesterdagar i ansökan genom att anteckna ”Semester (TE-tjänster)”.
Vi behandlar dagpenningsansökningar i den ordning de inkommit. Det är inte möjligt att skynda på handläggningen.
På arbetslöshetskassans webbplatsens framsidas finns aktuell information om handläggningssituationen. På sidan ser du ankomstdatum för den äldsta ansökan som väntar på handläggningen.
Om din ansökan är ofullständig eller vi behöver mer information för att behandla din ansökan, tar vi kontakt med dig när vi handläggningen av din ansökan har påbörjats. Vi kan slutföra behandlingen först när vi har fått alla nödvändiga tilläggsutredningar. Vi begär endast de kompletteringar som är nödvändiga för att behandla din ansökan.
Kassan kontaktar dig i första hand via ett meddelande som skickas genom den elektroniska tjänsten (eTjänsten). Kom dock ihåg att kontrollera att dina kontaktuppgifter på eTjänsten Mina uppgifter – Kontaktuppgifter är uppdaterade. Om dina kontaktuppgifter har ändrats, spara de ändrade uppgifterna i tjänsten.
När din ansökan har inkommit till kassan kan du följa dess status på eTjänsten. Till exempel, om din ansökan har status ”väntar på tredje part”, väntar vi på ytterligare information från arbetskraftsmyndigheten, FPA eller direkt från arbetsgivaren.