
Sairastumisen vaikutus
Mikäli sairastut työttömänä tai lomautettuna ollessasi, voi sairastumisellasi olla vaikutusta työttömyyspäivärahaan.
Sairastumisesta ilmoitetaan kassalle päivärahahakemuksella. Jos sairauslomasi jatkuu hakujaksosi päättymisen yli, ilmoita hakemuksen lisätiedoissa, milloin sairauslomasi päättyy.
Esimerkki: Haet etuutta kalenterikuukausittain, hakujaksosi päättyy 31.3., mutta sairauslomasi jatkuu 15.4. saakka. Ilmoita päättymispäivä hakemuksen lisätiedoissa.
Jos sairauslomasi kestää alle 10 päivää, voit saada työttömyyspäivärahaa koko sairautesi ajalta. Ilmoita silti sairauspäiväsi päivärahahakemuksessasi.
Jos olet käynyt lääkärissä ja sinulla on sairauslomatodistus yli 10 päivää kestävälle ajalle, tulee sinun hakea sairauspäivärahaa Kelasta. Jos olet osa-aikaisesti työssä ja sinulle on oikeus sairausajan palkkaan, voi työnantajasi tehdä sairauspäivärahahakemuksen.
Sairauspäivärahassa on omavastuuaika, jonka kesto on sairastumispäivä ja 9 arkipäivää. Kela laskee arkipäiviksi myös lauantait, mutta ei arkipyhäpäiviä (esim. helatorstaita). Jos olet saanut työttömyyspäivärahaa sairastuessasi, kassa maksaa sinulle työttömyyspäivärahan Kelan sairauspäivärahan omavastuuajalta.
Sairauspäivärahaa ja työttömyyspäivärahaa ei voi saada samaan aikaan ja sairauspäiväraha on aina ensisijainen työttömyyspäivärahaan nähden. Tämä tarkoittaa sitä, että jos sairauspäiväraha maksetaan ajalta, jolta olet jo saanut työttömyyspäivärahaa, työttömyyspäivärahasi peritään takaisin.
Mikäli sairauslomasi on kestänyt jo yli 300 päivää ja oikeutesi Kelan sairauspäivärahaan on sen vuoksi päättynyt, tulee sinun hakea kuntoutustukea tai työkyvyttömyyseläkettä. Eläkehakemuksen käsittelyn viivästyessä voit saada odotusajalta tietyin edellytyksin työttömyyspäivärahaa vaikka työsuhteesi olisikin edelleen voimassa.
Työttömyyspäivärahan saaminen edellyttää sitä, että
- ilmoittaudut työnhakijaksi työvoimaviranomaisen palvelussa
- eläkehakemuksesi on vireillä
- sinulla on voimassa oleva lääkärintodistus työkyvyttömyydestäsi
- työnantajallasi ei ole tarjota sinulle tämän hetkiseen työkykyysi nähden soveltuvaa työtä
- normaalit päivärahan saamisen ehdot täyttyvät.
Eläkehakemuksesi katsotaan olevan vireillä siihen saakka, kunnes eläkeyhtiön päätös saa lainvoiman (eli kun muutoksenhakuaika päättyy). Jos haet muutosta eläkepäätökseen määräajassa, hakemus pysyy vireillä, kunnes valituselimen päätös tulee lainvoimaiseksi.
Jos työsuhteesi on voimassa, sinun tulee selvittää työnantajaltasi, voisitko työkyvyttömyydestäsi huolimatta työllistyä organisaatiossa esimerkiksi kevennetyssä tehtävässä. Työttömyyspäivärahan hakemista varten sinun tulee toimittaa työnantajan antama todistus, jossa kerrotaan, onko työnantajallasi tarjota työkykyysi nähden sopivaa työtä. Työttömyyspäivärahaan voi olla oikeus vain, jos tällaista työtä ei ole mahdollista järjestää.
Lue lisää työttömyyspäivärahan saamisen ehdoista.
Jos eläke myönnetään takautuvasti, maksaa eläkelaitos eläkkeen työttömyyskassalle siltä ajalta, jolta työttömyyspäivärahaa on jo ehditty maksaa. Jos eläke on pienempi kuin työttömyyspäiväraha, erotusta ei peritä takaisin sinulta.
Vuoden päästä uusi oikeus sairauspäivärahaan
Jos olet ollut sairauspäivärahan enimmäisajan (300 päivää) täytyttyä työnhakijana työvoimaviranomaisen palvelussa vuoden ajan, voit saada uudelleen oikeuden sairauspäivärahaan.
Jos olet yhä sairaana oltuasi työnhakijana vähintään vuoden, tulee sinun itse ottaa yhteyttä Kelaan uuden sairauspäivärahaoikeuden tarkistamiseksi. Kela ei voi tietää, kuka työttömyyspäivärahaa saaneista on edelleen sairas.