Päivärahan saamisen ehdot

Ansiopäivärahan saamiseksi sinun tulee täyttää kaksi ehtoa: jäsenyysehto ja työssäoloehto. Alla selvitämme, mitä nämä ehdot tarkoittavat ja miten ne lasketaan.

Jäsenyysehto

Ansiopäivärahan saaminen edellyttää, että olet ollut työttömyyskassan jäsenenä vähintään 12 kuukautta ennen työttömyyttä tai lomautusta. Työssäoloehdon täytyy myös täyttyä jäsenyysaikana.

Esimerkki:
Olet liittynyt kassaan 15.4.2024. Jäsenyysehtosi täyttyy 14.4.2025, ja voit hakea ansiopäivärahaa 15.4.2025 alkaen, jos muut ehdot täyttyvät. 

Jos olet vaihtanut työttömyyskassaa, edellisen kassan jäsenyysaika lasketaan mukaan, jos olet liittynyt uuteen kassaan kuukauden sisällä edellisestä kassasta eroamisesta. 

Jos jäsenyysehtosi ei täyty, voit hakea Kelasta peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea. Kun jäsenyys- ja työssäoloehtosi täyttyy, päivärahasi maksaja vaihtuu ja siirryt kassan päivärahahakijaksi.

Työssäoloehto

Työssäoloehto kertyy maksetun palkan perusteella. Työssäoloehto täyttyy, kun sinulle on maksettu riittävästi palkkaa 12 kalenterikuukauden aikana.  

  • Kalenterikuukausi lasketaan mukaan, jos palkkaa on maksettu vähintään 930 euroa kuukauden aikana.
  • Jos kuukausiansiosi ovat 465–929,99 euroa, kyseiseltä kuukaudelta kertyy puolikas työssäoloehtokuukausi. Kaksi puolikasta kuukautta muodostavat yhdessä yhden kokonaisen työssäoloehtokuukauden.
  • Työssäoloehtoon huomioidaan vain palkkatyöstä maksettu tulo, josta on suoritettu lakisääteiset maksut ja verot.
  • Työssäoloehtoon huomioidaan vain sellaista palkkaa, joka on maksettu työehtosopimuksen tai lain mukaisesti. Työttömyysturvalain mukainen vähimmäispalkka kokoaikatyöstä kuukaudessa on 1 430 euroa.
  • Työssäoloehdon tulee täyttyä työttömyyttä tai lomautusta edeltävän 28 kuukauden tarkastelujakson aikana. Työn ei tarvitse olla yhdenjaksoista vaan se voi kertyä useista eri työjaksoista ja eri työtehtävistä.
  • Tarkastelujaksoa voidaan pidentää esimerkiksi perhevapaan tai sairauden vuoksi (enintään 7 vuotta). 

Esimerkki: 
Henkilö on ollut täysipäiväisesti työssä 11 kuukautta. Hänelle on maksettu palkkaa jokaisena kuukautena yli 930 euroa. Sen jälkeen henkilö on tehnyt osa-aikatöitä, jolloin hänelle on maksettu palkkaa 600 euroa kahden kuukauden ajan. Hänelle on kertynyt 11 täyttä ja kaksi puolikasta työssäoloehtokuukautta, jolloin 12 kuukauden työssäoloehto täyttyy.

Työssäoloehdon kertyminen ajalta ennen 2.9.2024

Työssäoloehto kertyy eri tavalla työstä, joka on tehty ennen 2.9.2024. 

  • 1.9.2024 asti työssäoloehtoa kerryttää jokainen sellainen kalenteriviikko, jonka aikana työtä on tehty vähintään 18 tuntia.
  • Palkanmaksupäivällä ei ole merkitystä.
  • Työviikot ajalta 1.9.2024 asti muunnetaan kuukausiksi siten, että neljä viikkoa kerryttää yhden kuukauden. Ylijäävistä viikoista kolme viikkoa muodostaa yhden ja yksi tai kaksi viikkoa puolikkaan ansiopäivärahaoikeutta kerryttävän kuukauden.

Työssäoloehdon täyttymisajankohta

Pääsääntöisesti työssäoloehto täyttyy 12. työssäoloehtoon luettavan kalenterikuukauden lopussa. Tällöin omavastuuajan ottaminen ja ansiopäivärahan maksaminen voi alkaa seuraavan kalenterikuukauden alusta. Poikkeuksellisesti, jos työsi päättyy ja rekisteröidyt työttömäksi työnhakijaksi kesken 12. työssäoloehtoon luettavan kalenterikuukauden, omavastuuajan ottaminen ja ansiopäivärahan maksaminen voi alkaa jo kesken 12. kuukauden.

28 kuukauden tarkastelujakson pidentäminen

Työssäoloehtoa kerryttäviä kuukausia voidaan ottaa mukaan työssäoloehtoon 28 kuukautta (eli 2 vuotta 4 kuukautta) pidemmältä ajalta, jos olet ollut poissa työmarkkinoilta työvoimapoliittisesti hyväksyttävästä syystä. Normaalia 28 kuukauden tarkastelujaksoa voidaan pidentää enintään 7 vuodella esimerkiksi alla mainittujen syiden vuoksi 

  • päätoiminen opiskelu
  • vanhempainvapaa
  • alle 3 vuotiaan lapsen hoito
  • armeija tai siviilipalvelus
  • sairausloma tai kuntoutustuki.


Vaikka olisit työmarkkinoilla, tarkastelujaksoasi voidaan pidentää myös, jos olet työllistymistä edistävässä palvelussa tai saat osasairauspäivärahaa.

Kuukautta pidemmältä ajalta tavanomaisesta palkanmaksujaksosta poiketen maksettu palkka
Jos sinulle maksetaan yhden kalenterikuukauden aikana palkkaa kuukautta pidemmältä ajalta, tulo jaetaan vaikuttamaan niin monelle kuukaudelle kuin monelta sitä on maksettu. Palkan jakaminen edellyttää myös, että palkka on maksettu tavanomaisesta palkanmaksujaksosta poiketen. 

Esimerkki. 
Olet ollut työssä ajalla 1.10.–30.11. ja palkka 4000 euroa koko työsuhteen ajalta on maksettu 30.11. Tulo jaetaan vaikuttamaan loka- ja marraskuulle. Molemmille kuukausille jaettu palkka 2000 euroa ylittää työssäoloehtoa kerryttävän euromääräisen rajan (930 euroa), joten sinulle kertyy kaksi työssäoloehtokuukautta.

Tulokseen perustuva palkka, joka on maksettu kuukautta pidemmältä ajalta
Jos sinulle maksetaan tulokseen perustuvaa palkkiota tai palkkaa (esimerkiksi tulospalkkio, bonus, provisiopalkka) kuukautta pidemmältä ajalta, palkkio tai palkka jaetaan vaikuttamaan niille kalenterikuukausille, joiden aikana palkkio tai palkka on ansaittu.

Työnantajasta johtuvasta syystä myöhässä maksettu palkka
Jos työnantajasi maksaa sinulle palkkaa myöhässä esimerkiksi palkanmaksujärjestelmän virheen, maksukyvyttömyyden tai jonkun muun syyn vuoksi, palkka kohdistetaan vaikuttamaan sille kuukaudelle, jolle se olisi kuulunut. 


Osapalkkainen sairausaika
Työssäoloehtoon ei lueta 

  • palkkaa työstä, jota olet tehnyt osasairaspäivärahaa saadessasi
  • sinulle maksettua alennettua sairausajan palkkaa (esim. 2/3 palkkaa). 

Työaikapankki
Työaikapankkiin siirrettyyn työaikaan perustuvaa palkkaa tai korvausta ei lueta työssäoloehtoon silloin, kun työaika siirretään työaikapankkiin. Sen sijaan työaikapankista nostetun vapaa-ajan palkka luetaan työssäoloehtoon silloin, kun vapaa pidetään ja palkka maksetaan. Työaikapankista nostettua rahakorvausta ei lueta työssäoloehtoon missään tilanteessa.

Opettajana työskentely
Jos teet opetustyötä oppilaitoksessa, työssäoloehtoa kerryttävät 1.9.2024 asti viikot, joilla tekemäsi työaika on ollut vähintään puolet ko. opetusalan päätoimisen tuntiopettajan alimmasta viikoittaisesta tuntimäärästä. Yleensä tämä ns. päätoimisuuden raja on 16 tuntia viikossa, jolloin työssäoloehtoon voidaan lukea viikot, joilla töitä on vähintään 8 tuntia.

2.9.2024 lähtien opetustyötä koskevaa poikkeusta ei enää sovelleta ja työssäoloehtoa kertyy pääsäännön mukaisesti kalenterikuukauden aikana maksetun palkan perusteella.

Perheyrityksessä tehty työ
Jos olet työssä puolisosi omistamassa yrityksessä, mutta et itse omista osuutta yrityksestä, katsotaan sinut työttömyysturvassa palkansaajaksi. 
2.9.2024 alkaen perheyrityksessä tehdystä työstä kertyy työssäoloehtoa samalla tavalla kuin muustakin palkkatyöstä. Et kuitenkaan voi yhdistää perheyrityksessä tehtyä työtä muuhun palkansaajan asemassa tehtyyn työhön ennen kuin 12 kuukauden työssäoloehto on kertynyt kokonaan 1.9.2024 jälkeiseltä ajalta. Tätä aiemmin koko työssäoloehto tulee siis täyttää joko normaalissa palkkatyössä tai perheyrityksessä.

Viimeistään 1.9.2024 alkanut palkkatuettu työ
Työskennellessäsi palkkatuetussa työssä, joka on alkanut viimeistään 1.9.2024, kertyy palkkatukityöstä työssäoloehtoon 75 %. Sinuun sovelletaan myös vanhaa 26 viikon pituista työssäoloehtoa. Tämä tarkoittaa sitä, että täyttääksesi työssäoloehdon, sinun on työskenneltävä palkkatukityössä vähintään 35 viikkoa. Jos sinut on työllistetty palkkatukityöhön ikääntyneitä koskevan työllistämisvelvoitteen perusteella eli olet vähintään 60-vuotias työn alkaessa, työssäoloehtosi kertyy palkkatukityönkin ajalta täytenä. Edellytyksenä on, että työllistämisvelvoite on syntynyt viimeistään 1.9.2024.

2.9.2024 tai sen jälkeen alkanut palkkatuettu työ
Palkkatuettu työ kerryttää työssäoloehtoa vain harvinaisissa tilanteissa. 2.9.2024 tai sen jälkeen alkanut palkkatuettu työ kerryttää työssäoloehtoa vain, kun palkkatuki on myönnetty alentuneesti työkykyisen tai yli 60-vuotiaan pitkäaikaistyöttömän työllistämiseksi. Työssäoloehto alkaa kertyä vasta 10 kuukauden työskentelyn jälkeen ja silloinkin työssäoloehtoa kerryttää vain 75 % palkallisista kuukausista. Täyttääksesi työssäoloehdon palkkatukityöllä, sinun tulee siis työskennellä palkkatuella vähintään 26 kuukautta (ensin 10 kuukautta, että palkkatukityö alkaa kerryttämään työssäoloehtoa ja sen jälkeen 16 kuukautta, joista 75 % eli 12 kuukautta riittää kerryttämään työssäoloehdon). Edellytyksenä on lisäksi, että työsuhde jatkuu yhdenjaksoisesti.

Jos työskentelet useammassa eri palkkatukityösuhteessa, työssäoloehdon kertyminen lasketaan työsuhdekohtaisesti. Kustakin alentuneesti työkykyisen tai yli 60-vuotiaan pitkäaikaistyöttömän työllistämiseksi järjestetystä palkkatukityösuhteesta otetaan huomioon työssäoloehtoa laskettaessa 75 % palkkatukityön kestettyä ensin 10 kuukautta. Pyöristys tehdään työsuhdekohtaisesti alaspäin lähimpään täyteen työssäoloehtokuukauteen.

Siltä osin, kun palkkatukityö ei kerrytä työssäoloehtoa, se pidentää työssäoloehdon 28 kuukauden tarkastelujaksoa.

Voit menettää palkansaajakassan jäsenenä hankkimasi päivärahaoikeuden seuraavissa tilanteissa: 

  • Työskentelet päätoimisena yrittäjänä yli 18 kuukautta.
  • Olet poissa työmarkkinoilta yli kuusi kuukautta ilman hyväksyttävää syytä.
  • Et liity uuteen työttömyyskassaan kuukauden sisällä edellisestä erottuasi.
  • Sinut erotetaan työttömyyskassan jäsenyydestä (esim. maksamattomien jäsenmaksujen takia).

Edellä mainituissa tapauksissa saat oikeuden ansiopäivärahaan uudelleen vasta täytettyäsi uuden 12 kuukauden pituisen työssäoloehdon. Uudessa työssäoloehdossa ei voida huomioida lainkaan ennen poissaoloa kerryttämääsi työssäoloehtoa, koska työssäoloehdon uusi tarkastelujakso alkaa siitä, kun olet poissaolon jälkeen mennyt työhön.

Työssäoloehto voi täyttyä uudelleen osa-aikatyöstä tai satunnaisista töistä samalla, kun saat soviteltua päivärahaa. Se voi myös täyttyä uudelleen, jos palaat ansiopäivärahan hakijaksi oltuasi välillä työssäoloehtoa kerryttävässä työssä. 

Kun täytät työssäoloehdon uudestaan 28 kuukauden tarkastelujaksolla

  • päivärahasi taso määritellään uudelleen
  • sinulle asetetaan uusi omavastuuaika
  • ansiopäivärahan 300 / 400 / 500 päivän enimmäismäärän laskenta alkaa alusta
  • mahdollinen päivärahan porrastus nollaantuu ja päiväraha maksetaan jälleen täytenä ensimmäisten 40 päivän ajalta.


Jos työssäoloehtosi ei täyty uudelleen tullessasi päivärahan hakijaksi työjakson tai esimerkiksi perhevapaan jälkeen, jatkamme ansiopäivärahan maksamista aiemman ansiopäivärahaoikeuden perusteella niin kauan kuin enimmäisaikalaskurissasi on päiviä jäljellä.

Työssäoloehto voi kertyä työllistymistä edistävän palvelun aikana normaalisti jos esimerkiksi työllistyt palvelun aikana osa-aikatyössä. Jos työssäoloehto täyttyy uudelleen omaehtoisten opintojen tai työvoimakoulutuksen aikana, ansiopäivärahan enimmäisaika alkaa alusta kuitenkin vasta koulutusjakson päätyttyä.

Lue lisää enimmäiskestosta täältä.

Sotekassalta palveluita, jotka auttavat sinua työllistymään

Työttömyyskassan jäsenenä voit hyödyntää kassan uusia palveluja, jotka tukevat sinua työnhaussa. Ensimmäisessä vaiheessa työttömyyskassa tarjoaa sinulle työnhakuun liittyviä koulutuksia.

Tutustu kassan tarjoamiin palveluihin!

Hakemusten käsittelyajat

Tänään 1.5. käsittelemme hakemuksia, joiden saapumispäivät ovat

Ensihakemukset27.4.
Soviteltavat jatkohakemukset28.4.
Muut jatkohakemukset29.4.