Voit tehdä töitä ja saada silti työttömyyspäivärahaa


Jos työllistyt osa-aikaisesti tai lyhytaikaisesti, sinulla on mahdollisuus saada soviteltua ansiopäivärahaa. Soviteltu päiväraha tarkoittaa työttömyyspäivärahaa, jossa on huomioitu saamasi tulot.

Soviteltua päivärahaa voidaan maksaa, kun saat palkkatuloja:

  • osa-aikatyöstä – työsopimuksen mukainen työaikasi on enintään 80 % alan täydestä työajasta
  • lyhyestä kokoaikatyöstä – työsuhde kestää enintään kaksi viikkoa
  • työstä, jossa päivittäistä työaikaasi on lyhennetty lomautuksen johdosta (lue lisää lomautusajan päivärahasta).

Soviteltua päivärahaa voidaan maksaa myös, jos saat tuloja sivutoimisena ammatinharjoittajana tai yrittäjänä.

Soviteltua työttömyyspäivärahaa maksetaan viideltä päivältä viikossa, myös työpäiviltä.

Palkkatulo vaikuttaa sen sovittelujakson päivärahaan, jonka aikana palkka maksetaan. Jos palkka maksetaan jälkikäteen, se voi vaikuttaa eri jakson päivärahaan kuin minkä aikana työ on tehty.

Esimerkki: 
Teet viikon pituisen keikkatyön elokuussa. Työjakson palkka maksetaan syyskuussa. Haet päivärahaa kalenterikuukauden jaksoissa. Palkka vaikuttaa syyskuun päivärahaan.  

Poikkeukset ja rajoitukset

Soviteltua työttömyyspäivärahaa ei makseta sellaiselta sovittelujaksolta, jonka aikana palkkaa on maksettu työajalta, joka ylittää 80 prosenttia kokoaikaisen työntekijän työajasta. 


Esimerkki.
Olet tehnyt maaliskuussa keikkatöitä. Palkkasi maksetaan huhtikuussa. Saat maaliskuun ansiopäivärahan täytenä, jos sinulle ei silloin ole maksettu muuta soviteltavaa tuloa. Palkka ja työaika vaikuttavat huhtikuulta maksettavaan päivärahaan. Jos työaikaraja ei ylity maaliskuussa tehtyjen työtuntien perusteella, huhtikuun ansiopäiväraha maksetaan soviteltuna. Jos työaikaraja ylittyy, huhtikuulta ei makseta lainkaan ansiopäivärahaa. 


Oikeutta soviteltuun päivärahaan ei ole lainkaan, jos

  • olet itse vähentänyt työaikaasi tai
  • olet sopinut työnantajan kanssa työajan lyhentämisestä. Tämä koskee myös tilanteita, joissa sopimus on tehty irtisanomisen välttämiseksi.

Hakujakso

Hakujakso on ajanjakso, jolta päivärahaa haetaan.

Hakujakso on tavallisesti neljä kalenteriviikkoa tai kuukausi (kalenterikuukausi tai kuukauden jakso esim. kuun 13.päivästä seuraavan kuun 12.päivään). Työttömyyden alkaessa tai päättyessä hakujakso voi olla tavanomaista lyhyempi.

Jos teet työttömyysaikana osa-aikatyötä tai keikkatöitä, tulee päivärahaa hakea palkanmaksurytmin mukaisessa rytmissä.
Lue lisää päivärahan hakemisesta.


Sovittelujakso

Sovittelujakso on ajanjakso, jonka aikana maksettu osa-aikaisen työn ja/tai keikkatyön palkkatulo vaikuttaa hakujakson päivärahan määrään.

Sovittelujakso on aina neljä kalenteriviikkoa tai kuukausi.

Hakujakso ja sovittelujakso ovat useimmiten sama ajanjakso. Työttömyyden päättyessä hakujakso voi olla tavanomaista lyhyempi, mutta sovittelujakso pysyy silti ennallaan.

Esimerkki:
Henkilö on hakenut päivärahaa kalenterikuukausittain. Elokuussa tehtyjen keikkatöiden palkka maksetaan 15.9.

Henkilö aloittaa yli 2 viikkoa kestävän kokoaikatyön 11.9., joten hän hakee syyskuulta päivärahaa vain hakujaksolta 1. – 10.9. Sovittelujakso säilyy silti kalenterikuukautena 1. – 30.9., joten 15.9. maksetut (elokuussa tehtyjen keikkatöiden) palkat vaikuttavat ajan 1. – 10.9. päivärahan määrään.

Myös ajan 11. – 30.9. palkka maksetaan syyskuun sovittelujaksolla (maksupäivällä 29.9.), mutta se ei vaikuta ajan 1. – 10.9. päivärahan määrään, koska kyseessä on yli 2 viikkoa kestävän kokoaikatyön palkka. 

Kun teet töitä työttömyyden tai lomautuksen aikana, sinun tulee ilmoittaa kaikki tekemäsi työpäivät ja työtunnit hakemuksessa. Jos teet töitä useammalle työnantajalle, työt tulee ilmoittaa työnantajittain.

Ilmoita kunakin työpäivänä tekemäsi työtuntimäärä tarkasti. Älä pyöristä työaikaa lähimpään tasa- tai puoleen tuntiin. Tarvitsemme tietoja työpäivistä ja -tunneista esimerkiksi omavastuuajan ja sovitellun työttömyyspäivärahan työaikarajan tarkistamista varten. 

Ilmoita hakemuksessa myös kaikki hakujaksolle osuvat palkanmaksupäivät. Jos osa hakujaksolla tekemiesi töiden palkoista maksetaan vasta myöhemmin, ilmoita hakemuksessa myös arviosi tulevasta palkanmaksupäivästä.

Palkat vaikuttavat vasta sen hakujakson päivärahaan, jonka aikana palkka maksetaan. Voit siten lähettää päivärahahakemuksen heti hakujakson päätyttyä – sinun ei tarvitse jäädä odottamaan tekemiesi töiden palkanmaksupäivää.

Katso tarkemmat ohjeet päivärahan hakemiseen täältä.

Tulot vaikuttavat sen hakujakson päivärahaan, jonka aikana palkat maksetaan – riippumatta siitä millä ajalla työt on tehty. 

Hakujaksolla maksetun työtulon bruttomäärästä puolet (50 prosenttia) vähentää täysimääräistä päivärahaasi. Vähäisetkin palkkatulot vaikuttavat siten päivärahaasi.

Työstä saatu palkka ja soviteltu työttömyyspäiväraha voivat kuitenkin olla yhteensä enintään päivärahan perusteena olevan palkan suuruiset (ns. 100 prosentin sääntö). Toisaalta soviteltua työttömyyspäivärahaa maksetaan vähintään sen verran kuin sinulla olisi samassa tilanteessa oikeus saada peruspäivärahana.

Päivärahalaskurilla voit laskea sovitellun päivärahan määrää eri tuloilla.

Esimerkki

Työttömänä ollut henkilö hakee päivärahaa kuukausittain ja kokonaan työttömänä ollessaan saa päivärahaa bruttona 70 e/päivä. Hän menee ajalla 29.1. – 7.3. osa-aikatyöhön, jossa palkka on bruttona 1000 e/kuukausi. Palkka ajan 29. – 31.1. töistä maksetaan 15.2., palkka helmikuun töistä 15.3., ja palkka maaliskuun töistä 15.4.

Ajalta 1. – 31.1. päiväraha maksetaan täysimääräisenä 70 e/päivä, koska tammikuun aikana ei ole maksettu lainkaan palkkoja (ensimmäinen palkanmaksupäivä vasta helmikuussa). Päiväraha maksetaan siis täytenä, vaikka tammikuussa on ollut työpäiviä.

Ajalta 1. – 29.2. päivärahaa maksetaan soviteltuna 67,75 e/päivä (brutto). Päivärahassa on huomioitu maksupäivänä 15.2. maksettu ajan 29. – 31.1. palkka bruttona 96,77 euroa.

Ajalta 1. – 31.3. päivärahaa maksetaan soviteltuna 46,74 e/päivä (brutto). Päivärahassa on huomioitu maksupäivänä 15.3. maksettu helmikuun palkka bruttona 1.000 euroa. 

Ajalta 1. – 30.4. päivärahaa maksetaan soviteltuna 64,57 e/päivä (brutto). Päivärahassa on huomioitu maksupäivänä 15.4. maksettu ajan 1. – 7.3. palkka bruttona 233,33 euroa. Päiväraha maksetaan siis huhtikuulla olevan palkanmaksupäivän takia soviteltuna, vaikka henkilö ei ole tehnyt töitä enää huhtikuussa.

Huomaa, että esimerkissä ei ole huomioitu mahdollisen porrastamisen vaikutusta. Lue lisää päivärahan porrastamisesta täältä kohdasta Päivärahan tason porrastaminen työttömyyden kestäessä.

Ansiopäivärahaa maksetaan enintään 300,400 tai 500 päivältä. Kun saat soviteltua päivärahaa, kertyy 300/400/500 päivän laskuriin päiviä samassa suhteessa kuin mitä maksettu soviteltu päiväraha on täyteen päivärahaan verrattuna.

Esimerkki 1: palkkatuloja kuukauden hakujaksolla

Henkilön ollessa kokonaan työtön, hänen päivärahansa on bruttona 70 e/päivä. Hakujakson 8.4. – 7.5.2024 aikana hänelle on maksettu palkkaa osa-aikatyöstä.  Palkkatulojen perusteella hakujaksolta maksetaan soviteltua päivärahaa bruttona 53,72 e/päivä 22 korvauspäivältä eli yhteensä 1.181,84 e brutto (22 päivää x 53,72 e/päivä). Maksettu summa vastaa 16,88 täyden työttömyyspäivän korvausta (1.181,84 e / 70,00 e/päivä = 16,88), joten päivärahan enimmäisajan laskuriin kertyy 17 päivää.


Esimerkki 2: palkkatuloja neljän viikon hakujaksolla

Henkilön ollessa kokonaan työtön, hänen päivärahansa on bruttona 70 e/päivä. Hakujakson 8.4. – 5.5.2024 aikana hänelle on maksettu palkkaa keikkatyöstä (eli enintään 2 viikkoa kestäneestä kokoaikatyöstä). Palkkatulojen perusteella hakujaksolta maksetaan soviteltua päivärahaa bruttona 49,81 e/päivä 20 korvauspäivältä eli yhteensä 996,20 euroa brutto (20 päivää x 49,81 e/päivä). Maksettu summa vastaa 14,23 täyden työttömyyspäivän korvausta (996,20 e / 70,00 e/päivä = 14,23), joten päivärahan enimmäisajan laskuriin kertyy 14 päivää.

Yrittäjänä toimimisesta on ilmoitettava aina sekä työvoimaviranomaiselle että työttömyyskassalle.

Jos olet toiminut yrittäjänä jo ennen työttömyyttäsi, ilmoita yrittäjyydestä työvoimaviranomaiselle työnhakijaksi ilmoittautuessasi. Työvoimaviranomainen tutkii, katsotaanko yritystoimintasi pää- vai sivutoimiseksi.

Jos aloitat yritystoiminnan työttömänä ollessasi, ilmoita yrittäjyydestä työvoimaviranomaiselle heti toiminnan alkaessa.  Voit  harjoittaa yritystoimintaa ensimmäiset neljä kuukautta ilman, että työvoimaviranomainen tutkii sitä, oletko pää- tai sivutoiminen yrittäjä, joten voit saada soviteltua työttömyyspäivärahaa ainakin toiminnan alkamista seuraavan neljän kuukauden ajan. Kun toiminta on jatkunut neljä kuukautta, työvoimaviranomainen tutkii, onko toimintasi pää- vai sivutoimista. 

Jos työvoimaviranomainen arvioi yritystoiminnan olevan

  • sivutoimista, sinulla on oikeus soviteltuun työttömyyspäivärahaan. Työskennellessäsi sivutoimisena ammatinharjoittajana tai yrittäjänä, otetaan yritystoiminnasta saamasi ansiotulot huomioon työttömyyspäivärahasi määrässä.
  • päätoimista, et voi saada työttömyyspäivärahaa. 


Lue lisää siitä ketkä katsotaan yrittäjiksi.


Yritystulojen huomioiminen

Pidempään toimineen yrityksen tulot huomioidaan viimeksi vahvistetun verotuksen verotuspäätöksen mukaan. Liitä hakemukseen oman henkilökohtaisen verotuksesi viimeisin vahvistettu verotuspäätös (kaikki sivut).

Yritystoiminnan alkuvaiheessa tulot huomioidaan kuukausittaisten tulo-meno -selvitysten perusteella. Liitä hakemukseen kopio kuukausittaisesta kirjanpidosta tai muu selvitys, josta toiminnan tulot ja menot käyvät ilmi.

Yritystuloilla on sama vaikutus päivärahaan kuin palkkatuloilla. Lue lisää palkkatulojen vaikutuksesta tämän sivun osiosta ”Palkkatulojen vaikutus päivärahan määrään”.

Työttömyysturvassa maa- ja metsätaloustoiminta katsotaan yritystoiminnaksi ja siitä saadut tulot huomioidaan päivärahan määrässä samalla tavalla kuin yritystulot.

Maa- ja metsätaloustoiminnan tulot huomioidaan viimeksi vahvistetun verotuksen verotuspäätöksen mukaan. Liitä hakemukseen oman henkilökohtaisen verotuksesi viimeisin vahvistettu verotuspäätös (kaikki sivut).

Jos olet mukana työpaikkasi työaikapankkijärjestelmässä, toimita kopio työaikapankkiin liittymissopimuksesta. Päivärahan sovittelussa huomioidaan työaikapankkiin säästetty työaika ja säästetyt ansiot sekä sieltä nostetut rahakorvaukset. 

  • Kun säästät työaikaa pankkiin, ilmoita pankkiin säästämäsi työaika hakemuksessasi. Liitä hakemukseesi esim. kopio työvuorotaulukosta ja palkanlaskijan selvitys säästetyn työajan palkan määrästä.
  • Kun pidät vapaana pankkiin säästämääsi työaikaa, ilmoita vapaasta hakemuksella merkitsemällä Muu syy: pankkivapaa. 

Sotekassalta palveluita, jotka auttavat sinua työllistymään

Työttömyyskassan jäsenenä voit hyödyntää kassan uusia palveluja, jotka tukevat sinua työnhaussa. Ensimmäisessä vaiheessa työttömyyskassa tarjoaa sinulle työnhakuun liittyviä koulutuksia.

Tutustu kassan tarjoamiin palveluihin!

Hakemusten käsittelyajat

Tänään 1.5. käsittelemme hakemuksia, joiden saapumispäivät ovat

Ensihakemukset27.4.
Soviteltavat jatkohakemukset28.4.
Muut jatkohakemukset29.4.