Päivärahan perusteena oleva palkka
Palkkatulo, josta päivärahan määrä lasketaan
Päivärahan määrä lasketaan keskimääräisen palkan perusteella työssäoloehdon täyttävältä ajalta. Jos et ole ollut töissä yhdenjaksoisesti, lue lisää työssäoloehdon täyttymisestä.
Keskimääräinen päiväpalkka saadaan jakamalla työssäoloehdossa huomioitavat palkkatulot kyseiselle ajalle sisältyvien laskennallisten työpäivien lukumäärällä. Päiväpalkkaa laskettaessa yhteen täyteen työssäoloehtokuukauteen katsotaan sisältyvän 21,5 laskennallista työpäivää. Näitä työpäiviä kutsutaan myös päiväpalkan jakajaksi. Kun työssäoloehto täyttyy kokonaan 1.9.2024 jälkeiseltä ajalta ja se on kertynyt täysistä työssäoloehtokuukausista, 12 kuukauden työssäoloehdon jakajana on perustilanteessa 12 x 21,5 eli 258. Myös puolikkaan työssäoloehtokuukauden jakaja on 21,5. Jos siis työssäoloehto on kertynyt esimerkiksi kahdesta puolikkaasta ja 11 täydestä työssäoloehtokuukaudesta, jakaja on perustilanteessa 13 x 21,5 eli 279,5.
Päivärahan perusteena oleva kuukausipalkka saadaan kertomalla keskimääräinen päiväpalkka luvulla 21,5. Jos työssäoloehdossa huomioidaan palkkatuloa 2.9.2024 edeltävältä ajalta, päiväpalkan jakaja on 5 jokaisen työssäoloehtoa kerryttävän kalenteriviikon osalta.
Jos olet ollut poissa töistä esimerkiksi työkyvyttömyyden vuoksi ja palkkaasi on sen vuoksi vähennetty, päiväpalkan jakajasta voidaan vähentää palkattomia päiviä. Päiväpalkan jakajasta voidaan tietyissä tilanteissa vähentää päiviä myös pitkäkestoisen työsuhteen alkaessa tai päättyessä.
Päivärahan laskemisessa huomioidaan vakiintuneet, työhön perustuvat tulot (esim. peruspalkka, vuosilomaa-ajan palkka, vuorotyölisät). Lomarahaa ja lomakorvausta ei lueta palkkaan. Lisäksi palkkatuloista tehdään TyEL-vähennys, joka vuonna 2023 on 4,40 % ja 3,76 % vuonna 2024.
Työttömyyskassojen Yhteisjärjestön TYJ:n sivuilta löydät tarkempaa tietoa ansiopäivärahan laskemisesta.
Poikkeukset päivärahan laskennassa
Osittainen eläke
Jos olet saanut osatyökyvyttömyyseläkettä tai osa-aikaeläkettä, määritellään päivärahasi perusteena oleva palkka eläkkeen alkamista edeltävän ajan palkoista, vaikka työssäoloehto täyttyisi eläkkeen aikana.
Vuorotteluvapaa tai osittainen hoitovapaa
Jos olet ollut vuorotteluvapaalla tai osittaisella hoitovapaalla, etkä vapaan päättymisen jälkeen ole täyttänyt työssäoloehtoa kokonaan uudelleen, määritellään päivärahasi perusteena oleva palkka vapaan alkamista edeltävän ajan palkoista.
Päivärahan määrä työssäoloehdon täyttyessä uudestaan
Päivärahan määrä lasketaan uudestaan, jos täytät työssäoloehdon uudelleen
- ennen kuin aiemman työssäoloehdon täyttymisen jälkeen on pystytty maksamaan päivärahaa yhdeltäkään päivältä tai
- vuoden sisällä siitä, kun päivärahaa on alettu maksaa, mutta päivärahan määrää ei ole laskettu uudestaan työssäoloehdon täyttyessä edellisen kerran (poikkeussäännös soveltuu vain, jos työssäoloehto on täyttynyt 2.9.2024 edeltävältä ajalta) tai
- yli vuoden kuluttua siitä, kun päivärahaa on alettu maksaa.
Jos täytät työssäoloehdon uudelleen ennen kuin ansiopäivärahan enimmäismaksuaika on kulunut loppuun, on uusi täysimääräinen päivärahasi vähintään 80 prosenttia vanhasta täysimääräisestä päivärahastasi (ilman lapsikorotuksia laskettuna).
Työttömyysturvalaissa on myös 58 vuotta täyttäneitä koskeva suojasäännös, joka on voimassa 1.9.2024 asti. Jos siis täytät työssäoloehdon uudelleen 2.9.2024 edeltävältä ajalta, kun olet jo täyttänyt 58 vuotta, muutetaan päivärahan perusteena olevaa palkkaasi vain, jos se on suurempi kuin aikaisempi. Toisin sanoen 58 vuotta täyttäneillä päivärahan määrää ei pienennetä aiemmasta. Poikkeussäännös ei ole voimassa enää, jos työssäoloehdossasi on huomioitu vähintään 465 euroa palkkaa 1.9.2024 jälkeiseltä ajalta. Tällöin olet myös 12 kuukauden työssäoloehdon piirissä.