Lomautusajan päiväraha

Työttömyyspäivärahan maksutapa riippuu työsuhteesi laadusta ja siitä, millä tavalla lomautus on toteutettu.

Lomautus osa-aikaisesta työsuhteesta

Jos sinut lomautetaan osa-aikaisesta työsuhteesta, maksetaan työttömyysturva myös lomautuksen ajalta osa-aikatyöntekijöitä koskevien säännösten mukaisesti – riippumatta siitä, miten lomautus on toteutettu. Lue lisää sovitellusta päivärahasta.

Työttömyysturvassa työsuhde katsotaan osa-aikaiseksi, jos

  • työsopimuksessa sovittu työaika on enintään 80 % täydestä työajasta (työajaksi sovittu esim. 30 tuntia/viikossa)
  • työsopimuksessa ei ole sovittu työajalle vähimmäismäärää (ns. nollasopimukset, työajaksi sovittu esim. 0-40 tuntia/viikossa) TAI
  • työsopimuksessa sovittu työajan vähimmäismäärä on enintään 80 % täydestä työajasta (työajaksi sovittu esim. 20-40 tuntia/viikossa).

Lomautus kokoaikaisesta työsuhteesta

Jos sinut lomautetaan kokoaikaisesta työsuhteesta, lomautus voidaan toteuttaa neljällä eri tavalla. Tällöin työttömyyspäivärahan maksutapa riippuu siitä, millä tavalla lomautus on toteutettu.

Kun sinut lomautetaan kerralla vähintään yhden kalenteriviikon (ma – su) ajaksi, lomautus katsotaan kokoaikaiseksi. Ollessasi kokonaan lomautettu, voit saada lomautuspäiviltä täyttä päivärahaa.

Esimerkki 1: Sinut lomautetaan maanantaista torstaihin. Lomautus ei kestä täyttä kalenteriviikkoa, joten kyseessä ei ole kokoaikainen lomautus, vaan lomautus lyhennetylle työviikolle.

Esimerkki 2: Sinut lomautetaan tiistaista seuraavan viikon maanantaihin. Lomautus kestää viikon, mutta ei täyttä kalenteriviikkoa (ma – su), joten kyseessä ei ole kokoaikainen lomautus, vaan lomautus lyhennetylle työviikolle.

Esimerkki 3: Sinut lomautetaan maanantaista sunnuntaihin. Lomautus kestää tasan yhden kalenteriviikon, joten kyseessä on kokoaikainen lomautus.

Esimerkki 4: Sinut lomautetaan tiistaista 6.8.24 alkaen kahden viikon ajaksi eli maanantaihin 19.8.24 asti. Lomautusjakso sisältää yhden täyden kalenteriviikon (12. – 18.8.24), joten kyseessä on kokoaikainen lomautus.

Kun kalenteriviikon (ma – su) aikana teet 1-4 täyttä työpäivää ja olet loput päivät kokonaan lomautettuna, kyseessä on lomautus lyhennetylle työviikolle. Ollessasi lomautettuna lyhennetylle työviikolle, voit saada lomautuspäiviltä täyttä päivärahaa, jos lomautusviikolla tekemäsi työaika on enintään 80% viikon täydestä työajasta. Työaikaa tarkastellaan kalenteriviikoittain todellisten tekemiesi työtuntien perusteella.

Esimerkki 1: Sinut lomautetaan tiistaista torstaihin. Lomautus ei kestä täyttä kalenteriviikkoa, joten kyseessä on lomautus lyhennetylle työviikolle. Maanantaina ja perjantaina tekemäsi työtuntimäärä ei ylitä 80% viikon täydestä työajasta, joten lomautuspäiviltä maksetaan täyttä päivärahaa.

Esimerkki 2: Sinut lomautetaan 3 viikon ajaksi niin, että teet maanantaisin ja tiistaisin töitä kokoaikaisesti ja olet lomautettuna keskiviikosta sunnuntaihin. Kyseessä on lomautus lyhennetylle työviikolle. Maanantaisin ja tiistaisin tekemäsi työtuntimäärä ei ylitä 80% viikon täydestä työajasta, joten lomautuspäiviltä maksetaan täyttä päivärahaa.

Kun lomautuksen johdosta päivittäisten työtuntiesi määrää on vähennetty normaalista, kyseessä on lomautus lyhennetylle työpäivälle. Ollessasi lomautettuna lyhennetylle työpäivälle voit saada lomautuksen ajalta soviteltua päivärahaa, jonka suuruuteen vaikuttavat neljän kalenteriviikon tai kuukauden sovittelujakson aikana maksetut palkkatulot. Edellytyksenä päivärahan maksamiselle on, että sovittelujakson aikana maksettujen palkkojen perusteena oleva työtuntimäärä on enintään 80 % sovittelujakson täydestä työajasta. 

Esimerkki: Teet normaalisti töitä 7,5 tuntia päivässä 5 päivänä viikossa. Sinut lomautetaan ajalle 1.8. – 30.9. niin, että päivittäinen työaikasi on 5 tuntia päivässä eli 25 tuntia viikossa. Kyseessä on lomautus lyhennetylle työpäivälle.

Sekä elokuulta että syyskuulta maksetaan palkkaa yhteensä 110 tunnin työstä (5 tuntia/päivä x 22 päivää = 110 tuntia). Palkka maksetaan kerran kuussa, kuun viimeisenä päivänä. Voit saada soviteltua päivärahaa ajoilta 1.–31.8. ja 1.–30.9. Päivärahan sovittelussa huomioidaan kalenterikuukauden aikana maksettu työtulo. 

Kun kalenteriviikon aikana teet lomautuksesta johtuen sekä vajaita työpäivä että täysiä työpäiviä JA olet lisäksi lomautettuna kokonaisia työpäiviä, lomautuksesi sisältää piirteitä sekä lyhennetyn työpäivän että lyhennetyn työviikon lomautuksesta. Tällöin lomautuksen sanotaan toteutuneen ns. sekalomautuksena.

Käsittelytapa sekalomautuksen aikana riippuu siitä, miten lomautuksesi on toteutunut ensimmäisen päivärahahakemuksesi aikana. Jos lomautuksesi on toteutunut jo ensimmäisen hakemuksesi aikana sekalomautuksena, hakemuksesi käsitellään kuten olisit lomautettu lyhennetylle työpäivälle. Työaikaa tarkastellaan siis sovittelujaksokohtaisesti. Jos olet lomautuksen alussa ollut lomautettuna vain lyhennetylle työviikolle, työaikaa tarkastellaan kalenteriviikkokohtaisesti lomautuksen loppuun saakka.

Jos teet lomautuksen aikana töitä toiselle työnantajalle tai sinulla on tuloja yritystoiminnasta tai maa/metsätaloudesta, saamasi tulot huomioidaan päivärahasi määrässä.

Lue lisää sovitellusta päivärahasta.

Sotekassalta palveluita, jotka auttavat sinua työllistymään

Työttömyyskassan jäsenenä voit hyödyntää kassan uusia palveluja, jotka tukevat sinua työnhaussa. Ensimmäisessä vaiheessa työttömyyskassa tarjoaa sinulle työnhakuun liittyviä koulutuksia.

Tutustu kassan tarjoamiin palveluihin!

Hakemusten käsittelyajat

Tänään 1.5. käsittelemme hakemuksia, joiden saapumispäivät ovat

Ensihakemukset27.4.
Soviteltavat jatkohakemukset28.4.
Muut jatkohakemukset29.4.