Tulorekisteri on kansallinen sähköisen tietokanta, joka on suunniteltu ensisijaisesti verottajan tarpeita varten. Työttömyyskassojen tarvitsemat tiedot ovat tulorekisterissä valtaosin vapaaehtoisesti annettavia tietoja.

Tulorekisteri sisältää tiedot kansalaisille maksetuista palkoista, eläkkeistä ja etuuksista. Työnantajilla ja muilla suorituksen maksajilla on velvollisuus ilmoittaa tiedot maksamistaan palkoista etuuksista tulorekisteriin. Työttömyyskassat saavat palkkatietoja sekä eläke- ja etuustietoja tulorekisteristä. Tiedot haetaan tulorekisteristä kun hakemuksesi on saapunut kassalle.

Tulorekisteristä huolimatta sinun tulee aina itse ilmoittaa työttömyyskassalle hakemusaikaisista töistä ja tuloistasi (esim. päivärahahakemuksessa).

Työnantaja voi ilmoittaa tulotietoja tulorekisteriin joko suppeasti tai eritellysti. Suppea ilmoitustapa tarkoittaa, että palkka ilmoitetaan vain yhteissummana, mutta työnantaja voi eritellä palkanosat myös tarkemmin.

Tämän lisäksi työnantaja voi ilmoittaa tulorekisteriin myös vapaaehtoisia tietoja kuten palvelussuhde-, poissaolo-, ansaintakausi- ja tulolajitiedot. Työttömyyskassalle juuri nämä vapaaehtoiset tiedot ovat usein tarpeellisia.

Suosittelemme sinua tarkistamaan tulorekisteristä, missä laajuudessa työnantajasi on ilmoittanut sinua koskevat tiedot. Tulorekisterin nettiosoite on www.tulorekisteri.fi

Jos tulorekisteriin ei ole ilmoitettu kaikkia kassan tarvitsemia tietoja, kannattaa puuttuvista tiedoista liittää selvitys etuushakemuksen liitteeksi jo hakemusta lähetettäessä. Tällöin hakemuksesi käsittely ei viivästy tulorekisteristä puuttuvien tietojen selvittämisen vuoksi.

Ensimmäisen työttömyyspäivärahahakemuksen käsittelyn yhteydessä kassan tulee varmistaa työssäoloehdon täyttyminen. 2.9.2024 edeltävältä ajalta työssäoloehdon kertymistä tarkastellaan tehtyjen tuntien mukaisesti. Työssäoloehtoa kerryttävät sellaiset kalenteriviikot, joiden aikana olet tehnyt työtä vähintään 18 tuntia. Lisäksi kassan tulee selvittää kyseisten työssäoloehdon täyttävien työviikkojen palkat, koska päivärahan määrä lasketaan niiden perusteella. 2.9.2024 alkaen työssäoloehtoa kertyy sellaisilta kuukausilta, joiden aikana sinulle on maksettu palkkaa vähintään 465 euroa. Kassa voi silti edelleen tarvita tietoja palkkojen ansainta-ajoista. Jos palkkaa on esimerkiksi maksettu kerralla kuukautta pidemmältä ajalta tai palkanmaksussa on tapahtunut virhe, kassan tulee kohdistaa palkkatietoja työssäoloehtoon maksukuukaudesta poiketen.

Ensimmäisen hakemuksen käsittelyn yhteydessä pelkät tulorekisterin tiedot eivät riitä hakemuksen käsittelyyn esim. tilanteissa joissa

  • maksettua lomarahaa ja/tai lomakorvausta ei ole eritelty palkkasummasta => lähetä kopiot 12 kuukauden palkkalaskelmista tai palkkatodistus
  • työsuhdetiedot puuttuvat tulorekisteristä kokonaan tai osittain (esim. työsuhteen päättymispäivä puuttuu) => lähetä kopio työtodistuksesta
  • olet ollut tuntitöissä ja viikoittainen työaika on vaihdellut => lähetä viikoittainen selvitys työtunneista 2.9.2024 edeltävältä ajalta
  • sinulla on ollut palkaton poissaolo (esim. palkaton sairasloma), jota ei ole ilmoitettu tulorekisteriin => lähetä palkkalaskelmat
  • opintojen, äitiysloman, sairausloman tms. töistä poissaolon vuoksi tietoja tarvitaan ajalta ennen 2020 => lähetä työ- ja palkkatodistukset.

Työttömyysaikaisista tuloista kassan täytyy palkkasumman lisäksi selvittää, onko tulot ansaittu sovittelun piirissä olevassa työssä (osa-aikatyö tai keikkatyö) vai yli 2 viikkoa kestävässä kokoaikaisessa työssä sekä minkä työtuntimäärän perusteella palkka on maksettu.

Työtuloja sisältävän hakemuksen käsittelyn yhteydessä tulorekisterin tiedot eivät riitä hakemuksen käsittelyyn esim. tilanteissa joissa

  • päättyneen kokoaikatyön palkkoja on maksettu vielä työttömyysajalla, mutta tulorekisteriin ei ole ilmoitettu tulojen ansaintakautta => lähetä palkkalaskelma
  • uuden työn työsuhdetiedot puuttuvat tai ovat harhaanjohtavat => lähetä työsopimus, aiesopimus, runkosopimus tms.
  • sinulle maksetaan tuntipalkka tehtyjen työtuntien mukaisesti, mutta tulorekisteriin ei ole ilmoitettu maksettujen työtuntien lukumäärää => lähetä palkkalaskelma.

Jos huomaat omissa tulorekisteritiedoissasi selviä virheitä, sinun tulee välittömästi olla yhteydessä palkanlaskijaasi. Tiedot tulorekisteriin saadaan kassalle sellaisena kuin palkanlaskenta on ne tulorekisteriin ilmoittanut. Tulorekisterissä olevien virheiden korjaaminen tapahtuu siis palkanlaskennan toimesta.

Lisää tietoa kassan tarvitsemista tiedoista / liitteistä löytyy kohdasta hakemuksen liitteet.

Sotekassalta palveluita, jotka auttavat sinua työllistymään

Työttömyyskassan jäsenenä voit hyödyntää kassan uusia palveluja, jotka tukevat sinua työnhaussa. Ensimmäisessä vaiheessa työttömyyskassa tarjoaa sinulle työnhakuun liittyviä koulutuksia.

Tutustu kassan tarjoamiin palveluihin!

Hakemusten käsittelyajat

Tänään 1.5. käsittelemme hakemuksia, joiden saapumispäivät ovat

Ensihakemukset27.4.
Soviteltavat jatkohakemukset28.4.
Muut jatkohakemukset29.4.