Hakemukseen tarvitaan aina liitteitä. Tutustu tarvittaviin liitteisiin huolella ja toimita ne kassalle.

Kassa tarvitsee alla listattuja liitteitä varmistaakseen, että saat juuri sen suuruisen päivärahan, johon olet oikeutettu. Vaikka liitteiden toimittaminen vie hetken, olemme tehneet itse hakuprosessista niin yksinkertaisen kuin mahdollista. Kassan asiantuntijat selvittävät päivärahan määrään vaikuttavat seikat hakemuksesi, tulorekisteritietojen ja toimittamiesi liitteiden perusteella. 

Kun toimitat liitteet hakemuksesi mukana, nopeutat hakemuksesi käsittelyä.  

Huomaa, että sinun ei tarvitse lähettää tulosteita tulorekisterin tiedoista. Kassa näkee tulorekisterin tiedot. Jos kassa pyytää sinulta palkkalaskelmia, tulorekisterin tiedot eivät ole olleet riittäviä.  

Toimita liitteet kassan eAsioinnin kautta

Voit toimittaa liitteet kassan sähköisen asiointipalvelun eAsioinnin kautta PDF-, JPG-, JPEG-, TIFF-, PNG- ja GIF-muodoissa. Voit lähettää kerralla enintään 10 liitettä. Jos sinulla on enemmän kuin 10 liitettä, voit lähettää niin monta 10 liitteen erää kuin tarvitsee. 

Lähetä liitteet vain kerran. Jos et ole varma tulivatko liitteet perille, voit tarkistaa tilanteen eAsioinnin kohdasta hakemusseuranta – hakemusarkisto. Rivin päästä sinisestä kolmiosta saat näkyviin tiedostot tarkempaa tarkastelua varten.

Toimita kassalle palkkalaskelmat viimeisten työsuhteidesi osalta. 

  • Jos haet päivärahaa ensimmäisen kerran tai hakemisessa on yli pidempi tauko, palkkatiedot tarvitaan työssäoloehdon täyttävältä ajalta, eli vähintään 12 kuukauden ajalta. 
  • Jos katko on kestänyt alle 12 kuukautta, palkkatiedot tarvitaan koko katkon ajalta. 

Kassalle jo aiemmin toimittamiasi liitteitä sinun ei tarvitse toimittaa uudestaan, sillä säilytämme kaikki liitteet vähintään 6 vuoden ajan.

Lue lisää työssäoloehdon täyttymisestä.
 
Missä tilanteissa palkkalaskelmat tulee toimittaa?

Työttömyyskassa saa palkkatietosi suoraan tulorekisteristä, mutta useissa tapauksissa tulorekisterin tiedot eivät ole riittäviä päivärahahakemuksen käsittelyä varten. Tulorekisteristä ei käy aina selville esimerkiksi palkkojen ansainta-aika, jota tarvitaan etenkin silloin, kun työssäoloehtosi kertyy osittain ajalta ennen 2.9.2024. Lisäksi tulorekisterin tiedoista ei aina selviä, sisältääkö palkka sellaisia eriä, joita ei voida huomioida työssäoloehdon laskennassa. Esimerkiksi tulorekisterissä näkyvä ”muu maksettu lisä” on sellainen palkkaerä, josta tarvitsemme aina tarkemmat tiedot.

Lue lisää tulorekisteristä saatavista tiedoista.


Palkkalaskelmat kannattaa lähettää kassalle ainakin, jos viimeisen 12 kuukauden aikana

  • olet ollut palkattomilla vapailla (esim. sairaslomalla, vanhempainvapaalla, hoitovapaalla) 
    • toimita tällöin palkkatietoja vähintään 12 palkalliselta kuukaudelta
  • olet 2.9.2024 edeltävällä ajalla tehnyt tuntipalkkaista työtä, jossa viikoittainen työaika on vaihdellut
    • katso silloin myös kohta Muut tarvittavat liitteet ja toimita selvitys viikoittaisesta työajasta
  • olet saanut osasairaspäivärahaa tai sinulle on sairaudesta johtuen maksettu vajaata palkkaa (esim. 2/3-palkkaa). 
    • Palkkaa työstä, jota olet tehnyt osasairauspäivärahaa saadessasi tai sairauden vuoksi alennettua palkkaa ei huomioida työssäoloehdossa. Nämä ajat tai palkat pitää siis jättää pois palkkatodistuksesta tai olla eriteltävissä palkkalaskelmista.

Jos olet ollut osittaisella hoitovapaalla, vuorotteluvapaalla tai osatyökyvyttömyyseläkkeellä, etkä vapaan tai eläkkeen päättymisen jälkeen ole ollut töissä niin pitkään, että olisit täyttänyt 12 kuukauden työssäoloehdon kokonaan, tulee kassalle lähettää palkkatiedot työssäoloehdon täyttävältä ajalta (vähintään 12 kuukaudelta) ennen vapaan tai eläkkeen alkamista.

Palkkatietojen lisäksi toimita kassalle seuraavat liitteet:

  • Työsopimus, jos työsuhteesi jatkuu edelleen tai aloitat uuden työn työttömyyden aikana.
  • Työtodistus tai nimikirjanote, jos työsuhteesi on päättynyt kokonaan.
  • Irtisanomisilmoitus, jos työsuhteesi on päättynyt irtisanomiseen tai työaikasi on vähentynyt. 
  • Työsuhteen päättämissopimus, jos työsuhteesi päättymisestä ja/tai päättymisen ehdoista on tehty erillinen sopimus.
  • Palkkalaskelma kaikista työttömyyspäivärahan hakujakson aikana maksetuista palkoista.
  • Selvitys viikoittaisesta työajasta ennen 2.9.2024 tehdyistä töistä, jos et ole ollut työssä vähintään 18 tuntia joka viikko ja työaikasi on vaihdellut viikoittain. Selvitykseksi voit lähettää toteutuneet työvuorolistat tai voit pyytää työnantajaasi täyttämään lomakkeen Selvitys työttömyyskassalle työssäolosta ja palkasta kalenteriviikoittain, jonka voi tulostaa TYJ:n verkkosivuilta.
  • Viimeksi vahvistetun henkilökohtaisen verotuksesi verotuspäätös, jos sinulla tai perheenjäsenelläsi on työttömyytesi aikana yritystoimintaa tai tuloja maa- tai metsätaloudesta. Verotuspäätöksen löydät sähköisenä verottajan OmaVero-palvelusta.
  • Työttömyysaikana saamasi eläkkeen tai muun etuuden päätös sekä viimeisin ilmoitus etuuden suuruudesta, jos etuuden tai eläkkeen maksaa joku muu taho kuin Kela. Kelan maksamista etuuksista saamme yleensä tiedot suoraan Kelalta.

Kassa tarvitsee myös verokortin päivärahan maksamista varten. Lue lisää verokortista.

Toimita liitteet hakemuksen yhteydessä sähköisessä asiointipalvelussamme eAsioinnissa.

Huom! Jos toimitit liitteitä tai selvityksiä työvoimaviranomaiselle, huomioi, että he eivät lähetä näitä edelleen kassalle. Sinun tulee itse huolehtia siitä, että myös päivärahahakemuksessasi on kaikki tarvittavat liitteet.

Työttömyyskassa voi luovuttaa rekisterissään olevia salassa pidettäviä tietoja vain asianomaiselle itselleen tai työttömyysturvalaissa erikseen määritellyille viranomaistahoille. Muutoin tietoja ei voida luovuttaa ilman jäsenen nimenomaista suostumusta. 

Voit valtuuttaa toisen täysi-ikäisen henkilön hoitamaan työttömyyskassa-asioitasi valtakirjan avulla. Valtakirjan avulla toinen henkilö voi hoitaa asioitasi ja saada tarvittavia tietoja asian hoitamista varten. Tietoja luovutetaan vain sen verran kuin asian hoitamiseksi on tarpeen.


Valtakirjan sisältövaatimukset

Valtakirjasta tulee käydä ilmi seuraavat tiedot:

  • Valtakirjan antaja: Valtakirjan antajan nimi ja henkilötunnus.
  • Valtuutettu henkilö: Valtuutetun nimi. Jos valtuutettu on esimerkiksi sosiaalityöntekijä tai luottamusmies, mainitse myös organisaatio.
  • Asiat, joita valtakirja koskee: Voit antaa valtuutetulle luvan hoitaa kaikkia työttömyysturva-asioitasi tai vain yhtä asiaa. Valtuutettu voi esimerkiksi hakea etuutta puolestasi tai ilmoittaa muutoksista. Hän voi myös saada tehtävänsä hoitamista varten salassa pidettäviä tietojasi, kuten tietoja etuuksistasi. Merkitse valtakirjaan mitä asioita valtuutettu saa hoitaa, esimerkiksi kaikki työttömyysturva-asiat Terveydenhuoltoalan työttömyyskassassa, tietyn päivärahahakemuksen tai tietyn takaisinperintätapauksen asiat.  Jokaista muutoksenhakuasiaa varten on aina laadittava oma, yksilöity valtakirjansa.
  • Voimassaoloaika: Onko valtakirja voimassa määräajan (kirjoita aika täsmällisesti valtakirjaan) vai toistaiseksi. Voit milloin tahansa myös muuttaa valtakirjan voimassaoloa tai perua antamasi valtuutuksen ilmoittamalla asiasta työttömyyskassalle.
  • Päiväys ja allekirjoitus: Valtakirjan laatimisen päivämäärä ja valtakirjan antajan allekirjoitus.

Valtakirjan käyttö

Voit tehdä valtakirjan itse vapaamuotoisesti tai käyttää työttömyyskassan valmista valtakirjapohjaa, jonka voit ladata pdf-muodossa. Lähetä täytetty ja allekirjoitettu valtakirja työttömyyskassalle esimerkiksi eAsioinnin kautta. 

Valtakirja on voimassa, kunnes peruutat sen kirjallisesti tai valtakirjalle asetettu määräaika päättyy. Sinun ei tarvitse toimittaa voimassa olevaa valtakirjaa jokaista asiointikertaa varten erikseen. 


Suullinen valtuutus

Puhelinpalvelussa voit antaa kertaluonteisesti suullisen valtuutuksen toiselle henkilölle hoitaa asiaasi kyseisen puhelun ajan. Tämä edellyttää, että sinun tai valtuutetun henkilöllisyyttä ei ole syytä epäillä. Suullinen valtuutus koskee vain kyseistä puhelua.


Asiamies ilman valtakirjaa

Ilman valtuutusta työttömyyskassa ei voi luovuttaa tietojasi kolmannelle osapuolelle. Esimerkiksi puoliso tai työpaikan luottamusmies ei voi hoitaa asioitasi ilman valtakirjaa, vaikka syyt olisivat ymmärrettäviä kuten kieliongelmat tai sairaus. Ilman valtakirjaa kassa voi antaa vain yleisiä työttömyysturvaa koskevia tietoja.

Sotekassalta palveluita, jotka auttavat sinua työllistymään

Työttömyyskassan jäsenenä voit hyödyntää kassan uusia palveluja, jotka tukevat sinua työnhaussa. Ensimmäisessä vaiheessa työttömyyskassa tarjoaa sinulle työnhakuun liittyviä koulutuksia.

Tutustu kassan tarjoamiin palveluihin!

Hakemusten käsittelyajat

Tänään 1.5. käsittelemme hakemuksia, joiden saapumispäivät ovat

Ensihakemukset27.4.
Soviteltavat jatkohakemukset28.4.
Muut jatkohakemukset29.4.