Yritystoiminnan vaikutus

Terveydenhuoltoalan työttömyyskassa (Sotekassa) on palkansaajan työttömyyskassa. Kassan jäseneksi liittyminen ja etuuksien saaminen edellyttävät palkkatyöntekijänä työskentelyä.

Työttömyysturvassa kaikki työ, jota ei ole tehty työ- tai virkasuhteessa, katsotaan yritystoiminnaksi. Yritystoiminta voi olla joko sivutoimista tai päätoimista. Ratkaisun siitä, katsotaanko sinut pää- vai sivutoimiseksi yrittäjäksi, tekee työvoimaviranomainen. On tärkeää, että ilmoitat kaikesta yritystoiminnastasi työvoimaviranomaiselle.  

Sivutoiminen yritystoiminta palkkatyön ohella ei estä kassan jäsenyyttä tai etuuksien saamista. Työttömyysturvan määrä lasketaan vain palkkatuloista. Sivutoimiset yritystulot sen sijaan voivat vähentää etuuden määrää, jos yritystoiminta jatkuu myös työttömyyden tai vuorotteluvapaan aikana. Tulojen vaikutuksesta etuuden määrään lisätietoja sivulla Työtulon vaikutus päivärahaan.

Työskennellessäsi TyEL-vakuutettuna työntekijänä perheesi tai puolisosi yrityksessä, josta et itse omista osuutta tai ole johtavassa asemassa, sinua ei katsota yrittäjäksi, joten voit olla jäsenenä Sotekassassa. 

Kassan jäsenyys päätoimisen yritystoiminnan aikana 

Päätoimisena yrittäjänä sinun kannattaa vakuuttaa itsesi Yrittäjäkassassa. Kerrytät yrittäjän työttömyysturvaa (työssäoloehtoa) vain Yrittäjäkassan jäsenenä. Yrittäjän työssäoloehto täyttyy, kun olet työskennellyt työttömyyttä edeltäneiden 48 kuukauden aikana 15 kuukautta yrittäjänä siten, että yritystoiminta on ollut laajuudeltaan olennaista. Lue lisää Yrittäjäkassan sivuilta.

Sotekassaan et voi liittyä päätoimisena yrittäjänä. Jos ryhdyt harjoittamaan päätoimista yritystoimintaa kassan jäsenenä ollessasi, voit säilyttää jäsenyytesi Sotekassassa enintään 18 kuukauden ajan. Jos yritystoimintasi jatkuu vielä 18 kuukauden jälkeen, jäsenyytesi Sotekassassa päättyy eikä aiemmin palkansaajana kerryttämäsi työssäoloehto ole enää voimassa.  
 
Yritystoiminnan päättyminen 18 kuukauden aikana

Jos yritystoimintasi päättyy 18 kuukauden sisällä yritystoiminnan alkamisesta, sinulla voi olla oikeus työttömyyspäivärahaan palkansaajana kerryttämäsi työssäoloehdon perusteella, jos jompikumpi seuraavista ehdoista täyttyy:

  • olet täyttänyt palkansaajan työssäoloehdon ja työttömyyspäivärahan enimmäisaika on alkanut ennen yritystoiminnan alkamista (tällöin maksamista voidaan jatkaa korkeintaan niin kauan, kun enimmäisajan laskurissa on päiviä jäljellä)
  • täytät palkansaajan työssäoloehdon (12 kuukautta) työttömyyttä edeltävän 28 kuukauden tarkastelujakson aikana.

Työttömyyspäivärahaa voidaan näissä tilanteissa maksaa joko Sotekassasta tai Yrittäjäkassasta riippuen kumman jäsenenä olet yritystoiminnan päättyessä. 


Esimerkki, työttömyyspäivärahaa on maksettu ennen yritystoiminnan alkamista

Sotekassa on maksanut työttömyyspäivärahaa 31.10.2024 mennessä 150 työttömyyspäivältä. Päätoiminen yritystoiminta ajalla 1.11.2024-1.3.2026 (yhteensä 16 kk).

  1. Liittyminen Yrittäjäkassaan on tapahtunut heti (1 kk:n sisällä) yritystoiminnan alkaessa ja yrittäjän työssäoloehto (15 kk) täyttyy. Päiväraha määräytyy yrittäjän työssäoloehdon perusteella.
  2. Liittyminen Yrittäjäkassaan on tapahtunut myöhemmin tai jäsenyys säilytetty Terveydenhuoltoalan työttömyyskassassa, yrittäjän työssäoloehto ei täyty. Päivärahaa maksetaan palkansaajan työssäoloehdon perusteella enintään niin kauan kuin enimmäisajan laskurissa on päiviä jäljellä. Esim. jos enimmäisaika on 400 päivää, päivärahaa maksetaan enintään 250 (400-150=250) työttömyyspäivältä. Päiväraha maksetaan samansuuruisena kuin ennen yritystoiminnan alkamista.

Esimerkki, yritystoiminta alkaa heti palkkatyön päätyttyä

Palkkatyö ajalla 1.11.2024-30.11.2025 Sotekassan jäsenyysaikana. Palkka maksettu työntekokuukauden aikana ja työssäoloehtoa kertynyt yhteensä 13 kuukautta. Päätoiminen yritystoiminta ajalla 1.12.2025-30.4.2027 (yhteensä 17 kuukautta).  

  1. Liittyminen Yrittäjäkassaan on tapahtunut heti (2 kk:n sisällä) yritystoiminnan alkaessa ja yrittäjän työssäoloehto (15 kk) täyttyy. Päiväraha määräytyy yrittäjän työssäoloehdon perusteella.
  2. Liittyminen Yrittäjäkassaan on tapahtunut myöhemmin tai jäsenyys säilytetty Terveydenhuoltoalan työttömyyskassassa, yrittäjän työssäoloehto ei täyty. Ei lainkaan oikeutta työttömyyspäivärahaan. Palkansaajan työssäoloehto ei täyty työttömyyttä edeltävien 28 kuukauden (1.1.2025-30.4.2027) ajalla. Kyseiseltä ajalta kertyy palkansaajan työssäoloehtoa vain 11 kuukautta (1.1.-30.11.2025).  
  3. Jos yritystoiminta olisi päättynyt ja työttömyys alkanut viimeistään 31.3., palkansaajan työssäoloehto olisi täyttynyt tarkastelujaksolla. Työttömyyspäivärahan määrä olisi tällöin laskettu ajalta 1.12.2024-30.11.2025 kertyneistä palkkatuloista. 

Työttömyysturvalain mukaan yrittäjänä pidetään 

  • henkilöä, joka päätoimeaan varten on velvollinen ottamaan YEL- tai MYEL- vakuutuksen, sekä
  • TYEL-vakuutuksen piiriin kuuluvaa yrityksen osaomistajaa tai yrittäjän perheenjäsentä, joka
    • työskentelee johtavassa asemassa (toimitusjohtaja, hallituksen jäsen) ja omistaa yhtiöstä yksin vähintään 15 % tai yhdessä perheenjäsenten kanssa vähintään 30 %,
    • työskentelee ilman johtavaa asemaa (työntekijänä) ja omistaa yhtiöstä yksin tai yhdessä perheenjäsenten kanssa vähintään 50 %.

Yrittäjämääritelmän mukaiseen omistusosuuteen voidaan laskea mukaan myös välillinen omistus toisen yrityksen kautta. Välillinen omistus toisen yrityksen kautta huomioidaan, jos henkilö omistaa yksin tai yhdessä perheensä kanssa väliyhtiöstä vähintään 50 %.

Yritystoiminnaksi katsotaan myös kaikki sellainen työ, jota ei ole tehty työ- tai virkasuhteessa, esimerkiksi laskutusosuuskunnan kautta työskentely. 

Lisätietoja yrittäjän työttömyysturvasta saat yrittäjäkassasta.


Perheenjäsen

Työttömyysturvalaissa perheenjäseneksi katsotaan henkilön avio-/avopuoliso sekä henkilön kanssa samassa taloudessa asuvat lapset ja vanhemmat.

Sotekassalta palveluita, jotka auttavat sinua työllistymään

Työttömyyskassan jäsenenä voit hyödyntää kassan uusia palveluja, jotka tukevat sinua työnhaussa. Ensimmäisessä vaiheessa työttömyyskassa tarjoaa sinulle työnhakuun liittyviä koulutuksia.

Tutustu kassan tarjoamiin palveluihin!

Hakemusten käsittelyajat

Tänään 1.5. käsittelemme hakemuksia, joiden saapumispäivät ovat

Ensihakemukset27.4.
Soviteltavat jatkohakemukset28.4.
Muut jatkohakemukset29.4.